Mahmood wint zangwedstrijd maar is niet Italiaans genoeg

Zanger Mahmood.  Beeld Daniele Venturelli/WireImage
Zanger Mahmood.Beeld Daniele Venturelli/WireImage

Er is ieder jaar één week waarin de Italianen nóg meer dan gewoonlijk op zichzelf gericht zijn. Ze kijken dan met z’n allen naar Het Festival van het Italiaanse lied – kortweg San Remo, naar de stad aan de Rivièra waar de zangwedstrijd plaatsvindt.

Pauline Valkenet

Artiesten geven er hun alles, want zij weten: hier kan ik doorbreken. En iedereen weet: wat er in Italië speelt, weerspiegelt zich in San Remo.

En in Italië gaat het openbare debat nu vaak over Afrikaanse immigranten en of die Het Grote Gevaar zijn, zoals regeringspartij Lega de kiezers voorhoudt. Dus toen de bij het grote publiek onbekende zanger Mahmood – met in zijn liedje een Noord-Afrikaanse melodie – zaterdagavond tot winnaar werd uitgeroepen, kwam daar gedoe over. Mahmood, is dat een Italiaan? De zanger uit Milaan, in wiens paspoort Alessandro Mahmoud staat, heeft inderdaad een Egyptische vader. Maar hij is geboren en getogen in Milaan en haastte zich te benadrukken dat hij ‘100 procent Italiaans’ is.

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, tevens leider van regeringspartij Lega, wilde ook graag zijn mening over de zangwedstrijd kwijt. Matteo Salvini’s voorkeur ging niet uit naar Mahmood, maar naar de Romeinse zanger Ultimo, zo twitterde de minister vlak na de uitslag.

Miljoenen Italianen bleken het met hem eens. Want Ultimo kreeg de meeste stemmen van de kijkers. Maar omdat de vakjury voor Mahmood ging, won hij. Waaruit zowel Salvini als Luigi Di Maio, de twee leiders van de partijen die hier een populistische regering vormen, concludeerden: ook hier gaapt de kloof tussen de elite en het volk. San Remo is niet volks genoeg! Di Maio schreef op Facebook dat hij daarom graag ziet dat volgend jaar alleen de kijkers uitmaken wie de winnaar is.

Lees ook:

Het duo Salvini-Kaczynski bouwt een verenigd Europees rechts-populisme

De politieke impasse in Rome is compleet. De winnaars van de laatste verkiezingen denken er een slaatje uit te kunnen slaan.

‘Italianen eerst’: Italië zet de hakken in het zand nu de EU de begroting heeft afgekeurd

‘Italianen eerst’, vindt Lega-leider Salvini. “Italië wil niet langer een slaaf zijn van dwaze regels.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden