Review

Maffiabaas De Niro in topvorm

Middels een knotsgekke maar inmiddels ook aardig sleets geraakte formule parodieerde Jim Abrahams met 'Mafia!' nog niet zo lang geleden het genre van de maffiafilm. Met name Scorsese's 'Casino' en Coppola's 'Godfather'-cyclus moesten het in een reeks platvloerse grappen en grollen ontgelden. De aankondiging van Harold Ramis' maffiakomedie 'Analyze this' waarin Robert De Niro eigenhandig zijn eigen fameuze gangsterrollen zou parodiëren, wekte daarom een zekere argwaan. Onterecht, zo blijkt, want De Niro is als huilende maffiabaas in topvorm en Billy Crystal levert als zijn psychiater formidabel tegenspel. De combinatie van de twee typisch New Yorkse milieus, het psychiatermilieu van Woody Allen en het gangstermilieu van Coppola en Scorsese, vormt de basis van een aantrekkelijk komisch scenario waarin de twee steracteurs alle ruimte krijgen en elkaar alle ruimte gunnen.

Als maffioso Paul Vitti (de naam verwijst naar De Niro's personage Vito Corleone in 'Godfather 2') krijgt De Niro te maken met paniekaanvallen. Hij begint te stotteren en barst om het minste het geringste in tranen uit, zoals bij het zien van televisiereclames die op het gemoed werken. Het tast zijn gangsterimago behoorlijk aan en omdat er over een paar weken een belangrijke gangstervergadering op de agenda staat, klopt de totaal hulpeloze Vitti aan bij psychiater Ben Sobol (Billy Crystal), omdat Vitti's trouwe lijfwacht Jelly (Joseph Viterelli, onlangs te zien in 'Mafia!') Sobols visitekaartje bij een 'toevallige' aanrijding kreeg overhandigd.

De confrontatie tussen de twee werelden wordt door De Niro en Crystal perfect uitgespeeld. Crystals Sobol is een gescheiden man met een tienerzoon die op het punt staat in het huwelijk te treden met Laura (gespeeld door het komische talent Lisa Kudrow uit de televisieserie 'Friends'). Voor een patiënt als Vitti heeft hij helemaal geen tijd en hij roept nog iets over Prozac en Xanax, maar het mag niet baten. Onder het motto 'geen woorden, maar daden' eist Vitti ogenblikkelijke en totale genezing en hij is niet te beroerd om de huwelijksvoltrekking dan ook keer op keer te dwarsbomen. In een fiks tempo volgen de komische dialogen elkaar op. De Niro's fraaie mimiek levert de nodige lachsalvo's op en Crystals terughoudende opstelling zorgt ervoor dat het geheel niet ontaardt in een komische race.

Tegen het einde toe heeft 'Analyze this' even last van een inzinking, maar de wijze waarop het scenario tussen de regels door zowel psychiater als patiënt laat tobben met de erfenis van pa (die in beide gevallen hetzelfde metier beoefent) en de wijze waarop De Niro met kleine grijze slapen zijn 'Godfather'-verleden parodieert, wekken bewondering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden