Uit de kunstArt Rocks

Maak eens een liedje over een kunstwerk

Beelden van de finale van ArtRocks 2019 in Paradiso. Beeld Jelmer de Haas
Beelden van de finale van ArtRocks 2019 in Paradiso.Beeld Jelmer de Haas
Nienke Schipper

Wie altijd al een lofzang wilde schrijven op ‘De slaapkamer’ van Vincent van Gogh, of de ‘Contra-compositie VII’ van Theo van Doesburg heeft geluk. Die schilderijen, zijn twee van de ongeveer honderd kunstwerken die zijn geselecteerd voor de tweejaarlijkse competitie Art Rocks. 15 Nederlandse musea, waaronder het Van Gogh en het Kröller-Müller, selecteerden de kunstwerken en vragen muzikanten zich erdoor te laten inspireren en er een lied over te schrijven.

Het zijn niet alleen schilderijen waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren. Ook erfgoedstukken, video-installaties en fotografie staan op de lijst. Zo is er fotografie van Erwin Olaf, een danskostuum van Mata Hari en een griezelige vergulden zilveren Nautilusbeker met een duivelskop en een dubbele vissenstaart. Opmerkelijk is ook de ­beroemde ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’ oftewel de Daffodil van autofabrikant Daf. De auto die ooit hoon oogstte, is tegenwoordig een gewilde oldtimer en werd door het Museum Eindhoven genomineerd voor een liedje.

Deelnemers kunnen zich nu vast oriënteren op de voorwerpen en schilderijen, maar pas vanaf 28 ­augustus tot 1 november kunnen ze zich inschrijven en hun liedjes ­insturen. De beste inzendingen worden gespeeld in een van de musea en maken kans op een finaleplek in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Tijdens de looptijd van de competitie krijgen de deelnemers gratis masterclasses van de zogenoemde ambassadeurs van Art Rocks. Onder heb zijn popmuzikant en rapper Sef en zangeres Kovacs.

Lees ook:

Zonder Jo van Gogh was Vincent nooit zo beroemd geworden

Tien jaar verdiepte Hans Luijten zich in het leven van Jo van Gogh-Bonger. Ten onrechte bleef zij altijd op de achtergrond in boeken die over haar zwager Vincent zijn geschreven. Het verhaal van een buitenbeentje in de door mannen gedomineerde kunsthandel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden