Recensie

Luke Skywalker lijkt wel een klein kind in 'The last Jedi'

Luke Skywalker heeft zich gedesillusioneerd teruggetrokken op een onvindbare planeet als de jonge verzetsheldin Rey aanklopt. Beeld xx
Luke Skywalker heeft zich gedesillusioneerd teruggetrokken op een onvindbare planeet als de jonge verzetsheldin Rey aanklopt.Beeld xx

The last Jedi
Regie: Rian Johnson
Met: Daisy Ridley, Carrie Fischer, John Boyega, Mark Hamill
★★★☆☆

Ronald Rovers

Het is een open deur, maar een nieuwe Star Wars is een fenomeen. Generaties groeiden ermee op sinds de eerste Star Wars in 1977 verscheen en nieuwe generaties staan te trappelen nu ’s werelds grootste filmfranchise met nieuwe episodes en nieuwe op zichzelf staande verhalen de strijd van de rebellen tegen de fascistische First Order voortzetten.

In december 2015 verscheen de eerste van de nieuwe episodes, ‘The Force Awakens’, waarin de hoofdlijn van de eerste Star Wars werd vervolgd die het publiek al die jaren geleden liet kennismaken met Luke Skywalker en Darth Vader. Vorig jaar december verscheen ‘Rogue One’, een nieuw verhaal buiten de serie om, waarin andere, soms onbekende personages op de voorgrond treden en zijlijnen worden uitgediept. Allebei werden ze zowel door fans als critici goed ontvangen. Volgend jaar verschijnt een film over de jonge Han Solo, het rebelse personage dat lang door Harrison Ford werd vertolkt en in 2019 staat Episode IX gepland.

Tussenstop

Het grootste risico van een serie films zo ambitieus als deze, waarin de verhalen alle kanten op spinnen en men nog zeker een decennium hoopt te profiteren van de populariteit van personages, is dat een van de films onderontwikkeld blijft of als een tussenstop wordt gezien. Dat is het probleem van ‘The Last Jedi’. Bovendien lijkt de film niet helemaal raad te weten met de nostalgie rond prinses Leia (gespeeld door de vlak na de opnames overleden actrice Carrie Fisher, aan wie de film is opgedragen) en Luke Skywalker (gespeeld door Mark Hamill). Een afscheid was onvermijdelijk maar het voelt als een verplichting en dat drukt de energie van de film.

Er is niks mis met het spektakel of de visuele effecten of de komische terzijdes. De werelden en de ruimteschepen zien er prima uit en de scifi-kitsch is gelukkig niet uit de serie verdwenen, zoals gepruts met draadjes om op lichtsnelheid te kunnen reizen. Het probleem is het belangrijkste verhaal, waarnaar de titel van de film verwijst.

Klein kind

Luke Skywalker, naar we moeten veronderstellen de laatste van de intergalactische ridderorde van de Jedi’s, heeft zich gedesillusioneerd teruggetrokken op een onvindbaar eiland op een onvindbare planeet als even later de nieuwe, jonge verzetsheldin Rey aanklopt die hem vraagt terug te komen om de rebellen te redden. De zwakte van de film is het hele middenstuk waarin Skywalker koppig blijft weigeren. Nee, hij zal Rey niet opleiden tot een nieuwe Jedi en nee, hij komt de boel niet redden. Het lijkt wel een klein kind.

Natuurlijk komt hij de boel redden. Maar hoewel voorspelbaarheid een van de krachten is waaraan Star Wars het succes te danken heeft, is het niet dit soort voorspelbaarheid. Er is genoeg te beleven in de andere verhaallijnen van The Last Jedi, maar toch wil je Luke Skywalker een schop onder z’n achterwerk geven, zodat hij the force weer een beetje voelt en we door kunnen naar de filmfinale.

Lees hier meer filmrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden