Soap&Co

Luke Perry was een beetje de James Dean van de jaren ‘90

De cast van de serie Beverly Hills 90210 in 1990. Derde van links: Luke Perry. Beeld rv
De cast van de serie Beverly Hills 90210 in 1990. Derde van links: Luke Perry.Beeld rv

Iedere generatie heeft haar eigen helden. Dat bleek maar weer na het overlijden van Luke Perry, afgelopen maandag.

Harmen van Dijk

De sociale media stroomden vol met verdrietige en geschokte reacties van dertigers en veertigers toen bekend werd dat de Amerikaanse acteur, 52 jaar pas, was bezweken aan een beroerte. Twintigers en vijftigers hadden misschien nog wel van hem gehoord, maar ze kregen niet het gevoel een goede oude bekende verloren te hebben.

Luke Perry in 2018  Beeld Chris Pizzello/Invision/AP
Luke Perry in 2018Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

Luke speelde de rebelse Dylan McKay in de jeugdserie ‘Beverly Hills 90210’ die tussen 1990 en 2000 werd uitgezonden. Dylan komt in het leven van de brave tweeling Brandon en Brenda Walsh, als ze met hun ouders van het platteland verhuizen naar het duurste postcodegebied van Los Angeles: 90210.

De chique middelbare school daar wordt bevolkt door schatrijke, verwende, maar ook diep ongelukkige leeftijdgenoten. Brenda valt als een blok voor Dylan, die leeft van het criminele geld van zijn vader, rondrijdt in een klassieke Porsche en woont in dure hotelsuites. Inderdaad, zo’n ingewikkelde, mysterieuze jongen van wie ieder jong meisje en een niet onaanzienlijk aantal jongens droomt. Luke werd razend populair door zijn rol, men vergeleek hem met niemand minder dan James Dean. De acteur, die een 16-jarige speelde, maar toen al 24 was, voelde zich daar overigens nogal ongemakkelijk bij.

Luke Perry en Shannen Doherty als Dylan McKay en Brenda Walsh. Beeld Photo News
Luke Perry en Shannen Doherty als Dylan McKay en Brenda Walsh.Beeld Photo News

Natuurlijk liep het niet goed af met de liefde tussen Dylan en Brenda, het was immers een serie uit de koker van producent Aaron –‘Dynasty’ – Spelling. Na vier stormachtige seizoenen vertrok Brenda voorgoed uit Beverly Hills. Shannen Doherty, de actrice die haar speelde, had ruzie gekregen met de producenten. De jeu was toen wel een beetje van de serie af, maar het verhaal sleepte zich nog zes jaar voort en Luke haalde met horten en stoten de eindstreep.

Een nieuwe James Dean bleek hij niet te zijn. Na die succesjaren werd hij een gewone, sappelende Hollywood-acteur die regelmatig in series opdook, trouwde, twee kinderen kreeg en scheidde. Minder gebruikelijk voor Hollywood was dat Luke bevriend bleef met alle collega’s uit die Beverly Hills-tijd. Met ‘oude liefde’ Shannen, die nooit zo goed in de groep had gelegen, haalde hij de banden aan toen zij vier jaar geleden borstkanker kreeg en zware behandelingen moest ondergaan. Zijn steun betekende veel voor haar, vertelde Shannen in een interview.

Shannen Doherty. Beeld AP
Shannen Doherty.Beeld AP

De carrière van Luke zat de laatste jaren in de lift. Hij had een vaste rol in de tienerserie ‘Riverdale’, grappig genoeg nu als de vader van een van de helden. Maar nog mooier was zijn rol in de nieuwe film van Quentin Tarantino, die deze zomer uitkomt. In ‘Once Upon a Time in Hollywood’ zal hij te zien zijn naast supersterren Leonardo DiCaprio en Brad Pitt. Luke had het zelfs zo druk dat hij moest afzeggen voor een reünie van zijn oude Beverly Hills-collega’s die een zesdelig vervolg op de beroemde serie gaan maken. Het plan werd bekendgemaakt op de dag dat Luke met gillende sirenes naar het ziekenhuis werd gereden.

Shannen nam meteen contact op met zijn familie en ze vertelde geëmotioneerd dat ze zeker wist dat alles goed zou komen. Nu was het haar beurt om een oude vriend bij te staan. Maar Luke zou niet meer wakker worden. Voor alle fans van toen is het – wat ouder en wijzer – een mooie gedachte dat die grootse meeslepende liefde waarbij we toen weg zwijmelden toch een beetje echt was.

Harmen van Dijk bespiegelt in Soap&co wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees eerdere afleveringen hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden