Review

Luisteren vanaf het water naar wereldberoemde sterren

21.25 uur, Nederland 2

Het wereldberoemde evenement het Prinsengrachtcondert, waarvoor de Stichting Prinsengrachtconcert in samenwerking met de Avro ieder jaar musici van wereldfaam uitnodigt, vindt plaats op de ponton voor Hotel Pulitzer in Amsterdam.

Dit jaar kunnen de kijkers en de duizenden bezoekers aan de gracht genieten van de wereldberoemde bariton Thomas Hampson. Speciale gast is de mezzosopraan Tania Kross.

Thomas Hampson is in ons land vooral bekend geworden met zijn succesvolle vertolkingen van Mahler. Deze componist ligt hem dan ook zeer na aan het hart. Ongeveer driemaal per jaar bezoekt hij zijn graf.

Hampson werd geboren op 28 juni 1955 in Elkhart, Indiana, Verenigde Staten. Zijn eerste zangleraren waren Zuster Mariëtta Coyle, een katholieke non, leerlinge van Lotte Lehmann en een vooraanstaand zanglerares aan de Eastern Washington University.

Thomas Hampson studeerde verder bij Horst Günther en Elisabeth Schwarzkopf. In 1981 won hij zowel de Lotte Lehmann Medaille als de eerste prijs in de zangcompetitie van de Metropolitan Opera. Hierna kreeg Hampson veel uitnodigingen om in Europa te komen zingen en vanaf 1984 maakte hij deel uit van het ensemble dat aan de Opera van Zürich onder leiding van Nikolaus Harnoncourt een cyclus van Mozart opera’s uitvoerde.

Over Hampsons vertolking van de titelrol in Mozart’s Don Giovanni oordeelde het blad The Gramophone: ’Thomas Hampson is een van de meest roekeloze en ongrijpbare Giovanni’s’ en in 1990 schreef de New York Times: ’Mr. Hampson is zonder enige twijfel dé Don Giovanni van zijn generatie’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden