Weekendtips

Luister naar Spinvis in het donker of dompel je onder in Lego

Het nieuwe album van Spinvis. Beeld
Het nieuwe album van Spinvis.
Maaike Bos

HOREN
DE DONKERE KAMER VAN SPINVIS

Zutphen, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam
25 maart t/m 4 april

Het nieuwe album Be-Bop-A-Lula van Spinvis luisteren in het donker moet ‘een zintuiglijke ervaring’ zijn. Met Pasen komt het uit. Vooraf laat hij het vier keer horen in donkerekamersessies (in bioscoopzalen met de beste speakers). Na afloop komt hij binnen voor een praatje. Over de titel bijvoorbeeld: ‘De geboorteschreeuw van de rock-’n-roll’. spinvis.nl.

ZIEN
YARA’S WEDDING

NITE en Schauspiel Hannover
4 maart t/m 11 juni

De acteurs en dansers spreken ook Engels, Duits en Arabisch (met Nederlandse en Engelse boventiteling); de musici hebben ook Turkse en Marokkaanse wortels. In Yara’s gemengde bruiloft komt alles samen. Een moderne (bijna) musical over andere perspectieven, onbegrip, en de waarde om juist elkaar te proberen te vinden. NITE is: Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag. nnt.nl/voorstelling/yara.

DOEN
KLIMAATWANDELING INGENDAEL

Het Limburgs Landschap

In geurende hellingbossen komt de regen langzaam bij de bodem. De meanderende Geul houdt meer water vast door extra bochten. En het moeras waarlangs deze wandeling leidt, vertraagt het water sinds de boerensloten gedempt zijn. Door het extreme hoogwater in 2021 zoekt Limburg extra manieren om met de natuur samen te werken als klimaatbuffer. Deze wandelroute voert langs mooie voorbeelden daarvan. limburgs-landschap.nl/natuurgebied/ingendael.

ZIEN
90 JAAR LEGO

null Beeld

Museum van de 20e Eeuw, Hoorn
t/m 29 oktober

Wie heeft er níet gespeeld met die kleurige plastic blokjes van Lego? Het museum toont de hele geschiedenis van de Deense speelgoedfabrikant sinds 1932: van het eerdere houten speelgoed, via de eerste Lego-blokjes (1949) naar treinen, vliegtuigen of bouwwerken als Vrijheidsbeeld, Eiffeltoren en Taj Mahal. De thema’s Star Wars, Harry Potter en piraten komen ook ruim aan bod. En bouw zelf ook een torentje. museumhoorn.nl.

HOREN
GESPREK MET MARGARET ATWOOD

ILFU en Uitgeverij Prometheus
TivoliVredenburg, Utrecht
19 maart

De grande dame van de literatuur wordt als een rockster ontvangen in de popzaal van TivoliVredenburg. Janine Abbring interviewt Margaret Atwood (1939, Canada) aan het eind van de Boekenweek onder meer over haar nieuwe boek Old Babes in the Wood. Atwood schreef meer dan vijftig boeken, waaronder The Handmaid’s Tale, won tweemaal de Booker Prize en ontving de Belle van Zuylenring. tivolivredenburg.nl.

DOEN
HET GROOTE MUSEUM

Artis, Amsterdam

Geen vitrines met skeletten en stenen om op afstand te bekijken. Dit nieuwe museum (2022) naast Artis ziet de mens niet meer als buitenstaander maar als onderdeel van de natuur; onze darmen doen ongeveer hetzelfde als boomwortels! Via twaalf zones met een lichaamsdeel als uitganspunt (bewegen, ruiken, luisteren, proeven…) zoek je in kunst en wetenschap naar onze overeenkomsten met dieren en planten. Of je doet mee aan een spel, experiment of meditatie. grootemuseum.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden