Lowlands dag 3 - Flessen wodka omhoog en gáán

Major Lazer op LowlandsBeeld EPA

Het is al jaren een traditie op Lowlands: klassiek op de zondagochtend. Of nuja, ochtend, dit jaar maakte het Koninklijk Concertgebouworkest om 14:00 zijn opwachting met een matinee-uitvoering Stravinsky's 'Le Sacre du Printemps'.

Komiek en klassieke muziekliefhebber Tijl Beckand mocht aankondigen, en had daarvoor de nodige grapjes meegenomen. "We hadden nog honderd euro over, daar konden we dit orkest wel van boeken" en "in het buitenland staan ze bekend als he RCO, het Ruig Clubje Ongeregeld". Ook wees hij het Lowlandspubliek erop hoe er bij de première van de Sacre in 1913 rellen uitbraken, waarbij de politie moest ingrijpen. "En dat terwijl er in 23 Lowlands-edities nog niemand is gearresteerd, stelletje mietjes."

Nu was de 'Sacre' een prima keuze voor Lowlands, als één van de meest vooruitstrevende stukken van de vorige eeuw. En inderdaad, de hardere passages gaan er op Lowlands goed in, de Alpha is half gevuld met mensen die genieten van het beukwerk onder leiding van Daniel Harding. De andere helft kletst er echter lustig op los.

Want de afwisseling van de 'Sacre' zorgt ervoor dat geroezemoes tijdens de hardere passages aanzwelt, en maar moeilijk weer wegkwijnt. Veel subtiliteiten verdrinken daardoor in de grote Alpha. Dan is die Concertgebouw-etiquette van 'mond houden wanneer er gespeeld wordt' zo gek nog niet. Zonde. In kleinere tenten voorgaande jaren galmde het publiek minder tijdens de klassieke concerten, maar, zoals gezegd: het KCO verdient alleen maar het hoofdpodium.

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar op LowlandsBeeld epa

Dag drie is voor de hiphop
Toch, gezien de grote opkomst, klassiek werkt prima op Lowlands. Hiphop heeft de reputatie minder goed in de smaak te vallen op het festival, des te opvallender is dat op de Lowlands-zondag flink wat rappers op het blokkenschema prijken - en niet de minste.

Aanstormend talent Joey Bada$$ is zijn stem kwijt, en doet daarom dubbel zijn best met zijn rauwe raps in de Bravo. Een groter feestje is er erna bij het collectief New Wave, eveneens jong en aanstormend raptalent, dat door nederhoplabel TopNotch een week op Schiermonnikoog werd geparkeerd om daar met z'n allen een plaat op te nemen.

Daar kwam de zomerhit van dit jaar uitrollen: Drank & Drugs, van Lil Kleine en Ronnie Flex. Natuurlijk spelen ze die pas aan het eind van de set - drie keer achterelkaar. Daar is een rommelig uurtje jonge, wilde, roekeloosheid aan vooraf gegaan: handjes in de lucht, flessen wodka omhoog, en gáááán.

De avond is aan Kendrick Lamar, zo'n beetje de grootste rapper van dit moment. Waarom hij dat is, bewijst hij in een volle Alpha. Een uur lang gaat hij vol gas, waarbij hij nauwelijks lettergrepen overslaat of inslikt in zijn vloeiende raps.

Pimp a Butterfly
Twee jaar eerder stond hij ook op Lowlands, zo herinnert hij zijn publiek, en het eerste gedeelte is inderdaad een herhaling van dat optreden. Zijn doorbraakalbum 'Good Kid, m. A. A. d. city' vuurt de rapper met stampende liveband in sneltreinvaart af op het publiek. Hij eindigt met slechts drie nummers van het dit jaar verschenen 'To Pimp a Butterfly', waaronder toegift en hitsingle 'King Kunta'.

In de voorste helft van Alpha zijn gedurende het hele optreden alle handen omhoog gebleven, bewijs dat hiphop het prima doet op het festival. Evenals een klassiek stuk van meer dan honderd jaar oud. Mooi festival toch, dat Lowlands.

Zoals elk jaar is er ook op deze 23ste Lowlands overweldigend veel te veel te doen, zien en horen. Ondoenlijk om alles te behappen, maar ach, muziekredacteur Joris Belgers deed zijn best. Op deze plek deed hij dit weekend verslag van wat hij allemaal tegenkomt. Volg hem ook op Twitter. Lees vandaag in de papieren krant zijn complete verslag van Lowlands, of op Blendle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden