ReportageLowlands
Lowlands 2019: een festival voor tienermeisjes en oude rockrotten
Voor het tweede jaar op rij richtte Lowlands zich met name op het jonge publiek, met sterren als Billie Eilish, Donnie en Anderson .Paak. Al stond de rockliefhebber zeker niet buitenspel.
De regen stortte zaterdagmiddag neer op Biddinghuizen, maar dat leek niemand in het Lowlandspubliek te deren. De festivalgangers persten zich allemaal in én ruim rond de Alpha-tent om een glimp op te kunnen vangen van het 17-jarige popfenomeen Billie Eilish. Enkel onder de randen van het tentzeil was nog genoeg plek, maar daar gutste het regenwater als een waterval naar beneden.
Meteen gaf Billie Eilish met ‘Bad Guy’ haar grootste hit prijs. Vooraan brulden en gilden tienermeisjes mee, maar ook oude rockrotten namen een kijkje bij de zangeres uit Los Angeles die zich in razend tempo bovenin de hitlijsten van streamingdiensten heeft genesteld. Fladderend tussen bezwerende electropop, dance en hiphop verhaalt Eilish niet over de liefde, over vlinders of in katzwijm vallen. Nee, Eilish, die van jongs af aan al kampt met angsten en depressies, zingt over een negatief zelfbeeld, over liefdesverdriet, zelfmoord.
Op de videoschermen kropen beklemmende taferelen voorbij, zoals reusachtige spinnen rond een kinderbed, zombies met lichtgevende ogen in een roodgloeiend bos, een meisje dat steeds verder wegzakt in de oceaan. Ja, soms waaide de vaart even uit de set, maar je bleef kijken naar het charisma van de popster van 2019. Ze maakte alles ruimschoots goed tijdens de finale met hits ‘When the Party’s Over’ en ‘Bury a Friend’.
Gebeitelde grijns
Op de 27ste Lowlands wonnen afgelopen weekend de dansbare tienerpop en hiphop flink aan terrein – tot genoegen van het jonge publiek ook op steeds prominentere plekken. We zagen in de Britse Jorja Smith (22) een misschien wel toekomstig superster met haar zang als Amy Winehouse in een jas van r&b en hiphop.
Anderson .Paak wierp zich samen met zijn band The Free Nationals op tot de feestganger van het festival. Met de drummende rapper uit het zonnige Californië brak ook hier als vanzelf de zon door. Met zijn gebeitelde, innemende grijns en hits als ‘Heart Don’t Stand a Chance’, ‘Make It Better’ en ‘Am I Wrong’ kreeg hij iedereen mee.
Velen rapten mee toen hij tot slot nog het nummer ‘Dang!’ inzette, dat hij met de vorig jaar overleden rapper Mac Miller schreef. Op de achtergrond waren ze samen te zien, Anderson en Mac. Een prachtige ode aan een vriend. Hij zong: “Gone too soon. Wait, we was just hangin’. I guess I need to hold onto, dang!”
In .Paaks kielzog kreeg cultrapper Donnie al vroeg drie keer een moshpit met wild springend publiek voor elkaar met hitjes als ‘Barry Hayze’ en ‘180 Linkerbaan’. Ook de Vlaamse rapper Zwangere Guy, de Brit Loyle Carner en de Friese rapper Joost zetten de boel op hun kop. En in hun bijzijn waren Willem en Ronnie Flex haast al vermaarde routiniers, met wie iedereen uiteraard moeiteloos meehoste en -zong.
Nostalgisch meeblèren
Niet dat de rockliefhebber compleet buitenspel stond. Integendeel, Lowlands zou Lowlands niet zijn zonder gitaren. Vrolijk, dansbaar bij The Growlers, The Vaccines en Bodega. Ronduit agressief bij moshpit-band Idles. Aanstekelijke ADHD bij de Ierse post-punkers Fontaines D.C. Briesende frustraties bij rockchick Sharon Van Etten. En bulderend, brommend en grommend bij het Britse hardrockduo Royal Blood.
Nostalgici konden bij de 79-jarige Giorgio Moroder, grondlegger van dance en disco, schaamteloos een uur lang klassieke hits meeblèren, zoals: ‘Take My Breath Away’, ‘Flashdance (What a Feeling)’ en ‘I Feel Love’. Of wat te denken van Johnny Marr, de gitarist van The Smiths, die ook zonder Morrissey ‘There Is a Light That Never Goes Out’ uitstekend vertolkte.
Ook Damon Albarn – van Blur en Gorillaz – ging op de melancholische tour met The Good, the Bad & the Queen, terugverlangend naar een Groot-Brittannië van voor de brexit.
Firestarter
Los van de Nederlandstalige rappers was het duidelijk dat Lowlands vooral kleur kreeg door internationale artiesten. Het was dan ook mooi om te zien dat De Staat de vrijdag meer dan waardig afsloot met een indrukwekkende lichtshow. De Nijmeegse band verving The Prodigy als Lowlands-headliner, nadat Keith Flint, de leadzanger van de Britse danceband, begin dit jaar zelfmoord had gepleegd.
In 27 jaar Lowlands waren zij de derde Nederlandse afsluiter, na Junkie XL en Anouk. De Staat opende met een balladeversie van ‘Firestarter’ van The Prodigy. Gedragen door zwaar brommende synthesizers en gitaren, als een opstijgend vliegtuig, zong Torre Florim plechtig: “I’m a firestarter, twisted firestarter.”
De rockband zoekt het met die geflipte elektronische sound van gitaren en keys en stampende ritmes steeds vaker bij dance en hiphop. In die zin past De Staat perfect in de lijn die Lowlands heeft ingezet. De bandleden lieten met ‘Peptalk’ de tijden van de Beastie Boys herleven. Ze rapten: “It is true, we are through, but it’s cool, we’re gonna have some fun tonight.”
En daarom was het ook niet gek dat rappers Rico & Sticks hun opwachting maakten voor drie nummers. De mannen, bekend van de voormalige rapformatie Opgezwolle, lieten de tent schudden met de Nederlandse hiphopklassieker ‘Hoedenplank’. En met ‘Gekke Gerrit’: “Alpha-tentje, voor, achter, links, rechts. Wie niet springt die is een Gerrit!”
Muziekredacteur Frank Hettinga schreef elke Lowlandsdag een recensie. Lees ze hier terug:
Iedereen doet wat Billie Eilish en Anderson .Paak zeggen op Lowlands
Lowlands liep zaterdag massaal uit voor Billie Eilish. De popster van 2019 gaf een beklemmende show vol tienerangsten en depressieve gedachten. Bij rapper Anderson .Paak brak dan toch de zon door.
De Staat toont zich waardige Lowlands-headliner
De Staat had de eer de vrijdagavond van Lowlands af te sluiten. De Nijmeegse band toonde zich een waardige headliner. ‘Alpha-tentje, voor, achter, links, rechts. Wie niet springt die is een Gerrit!’
Op de laatste dag van Lowlands spaart A$AP Rocky moshpits en bh’s
A$AP Rocky, weer op vrije voeten na een tijd in de cel in Zweden, was zondag messcherp op Lowlands. De Amerikaanse rapper verzamelde moshpits en bh’s. Als afsluiter van het festival gaf de Australische band Tame Impala een psychedelische rockhoogmis.