Lou Reeds laatste interview: 'Mijn leven is muziek'

Op 21 september gaf Lou Reed een interview aan regisseur Farida Khelfa, in het kader van een fotosessie die hij gaf voor Parrot, een bedrijf dat met Reeds aanwijzingen een koptelefoon maakte die is geschikt voor rockmuziek. Het werd zijn laatste interview. 'Geluid is meer dan lawaai. Geordend geluid is muziek', verklaart hij. 'Mijn leven is muziek'.

Hoewel Reed er schriel uitziet, is zijn geest duidelijk messcherp. Wanneer hij verklaart waarom hij een muzikant is geworden, zegt hij: 'Je doet wat je graag doet, of je wordt gearresteerd'.

Op zijn negende begon hij gitaar te spelen. Wanneer hem wordt gevraagd of zijn vader hem die gitaar kocht, zegt hij staalhard: 'Mijn vader heeft me niks gegeven. Ik heb zelf een goedkope gitaar gekocht met het geld dat ik verdiende met houthakken en op de kippen letten'.

Geen Beethoven zonder bassen
Als het over zijn muziekbeleving gaat, wordt Reed poëtisch: 'Ik weet hoe ik wil dat de dingen klinken. Ik wil niet naar Beethoven luisteren zonder de mooie bassen, de cello's, de tuba. Dat is heel belangrijk. Hip hop heeft donderbassen, maar Beethoven ook. Als je geen bassen hebt, is het alsof je geamputeerd bent, alsof je geen benen hebt'.

Alle albums geremasterd
Reed klaagt in zijn laatste interview ook over de 'gruwelijke' geluidskwaliteit van cd's en onthult dat hij onlangs zijn volledige oeuvre hernam om het geluid te optimaliseren. 'Ik heb net elk album dat ik maakte geremasterd met de nieuwste technologie. Het was zo mooi dat ik moest huilen. Geluid kan me enorm emotioneel raken. Geluid is het onverklaarbare. Soms hoor je een geluid in je hoofd, en dat zijn dan je zenuwen of je bloed dat stroomt. Het is verbluffend dat je dat kan horen'.

Wanneer hem wordt gevraagd wat zijn eerste geluidsherinnering was, antwoordt Reed dat we allemaal dezelfde eerste herinnering hebben: de hartslag van onze moeder terwijl we in de baarmoeder zitten. 'Je groeit op, al van het moment dat je nog maar een pindanoot bent, met het luisteren naar ritme. Maar dan komen de geluiden van de natuur. Het geluid van de wind. Het geluid van de liefde'.

Lou Reed overleed op 27 oktober op zijn 71ste aan de gevolgen van een leveraandoening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden