Recensie

London Grammar neemt de luisteraars mee naar een geheel eigen universum

Hannah Reid, de zangeres van London Grammar.Beeld Hollandse Hoogte

Pop
London Grammar
Concert in Afas Live, Amsterdam
★★★

Meteen bij het openingsnummer 'Who Am I' werd donderdagavond duidelijk waar het om zou draaien bij het optreden van London Grammar. In een uitverkochte Afas Live zweefde de stem van zangeres Hannah Reid als een vogel boven het publiek.

De Britse heeft geen conventioneel mooie stem. Haar vocalen klinken etherisch en kunnen bij vlagen tegen het onzuivere aan schurken. Maar in Amsterdam bleek het wel een indringende stem, die het epicentrum van de Engelse formatie vormde. En het was een stem die emotioneerde. Op de beste momenten ontpopte Reid zich tot een indrukwekkende sirene, die met haar zang het songmateriaal van haar band naar een hoog niveau tilt.

Etherische hoek

Daar slaagde de zangeres bij het enige Nederlandse concert overigens niet consequent in. Zoals ook de muziek van de band uit Nottingham steeds op het slappe koord balanceerde. London Grammar deed de afgelopen jaren van zich spreken als een groep die in de etherische hoek van het popspectrum een geheel eigen sound wist neer te zetten.

In Amsterdam presenteerde het trio een sobere show, waarin de crossover van dreampop en triphop resulteerde in dromerige popsongs, die niet per definitie lieflijk klonken.

Op de zwakkere momenten verzandde die aanpak in pathetisch aandoende songs, die soms een lichte irritatie opriepen. Daarnaast bleek de sound van de band, hoe origineel ook, redelijk eenduidig. Het ritmische 'Wasting My Young Years' was bijvoorbeeld een van de weinige nummers waarbij de ingetogen sfeer even werd doorbroken en er wat meer vaart in de vijf kwartier durende show kwam.

Ingehouden adem

Maar wanneer alle puzzelstukjes op hun plaats vielen, geloofde je elk woord dat Reid zong en slaagde de band erin de luisteraars mee te nemen in een geheel eigen universum. Zo ontvouwde 'Hell to the Liars' zich als een prachtige pianoballad.

En 'Hey Now' bleek het absolute hoogtepunt van de avond. Het verstilde nummer riep sferen op van een onaardse schoonheid, waar je met ingehouden adem naar luisterde.

Lees hier meer muziekrecensies van Trouw. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden