Wat moeten we zien in...Utrecht

Logeren in het sierlijke huis van architect Sybold van Ravesteyn

Golvende lijnen in het woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn. Beeld Arjan Bronkhorst

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: het huis van architect Sybold van Ravesteyn.

Ze woonden allebei aan de Prins Hendriklaan in Utrecht, de architecten Gerrit Rietveld (1888-1964) en Sybold van Ravesteyn (1889-1983). Op een steenworp afstand van het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis op nummer 50, staat op nummer 112 de woning van Van Ravesteyn. De architect ontwierp zijn huis in 1932, nadat Rietveld hem had getipt dat bij hem in de straat nog een stukje bouwgrond vrij was. Het was een onhandig, driehoekig perceeltje dat overgeschoten was na de bouw van een rijtje traditionele jaren dertig huizen. Maar dat was voor Van ­Ravesteyn juist een extra uitdaging. Een standaardhuis wilde hij niet, maar een woonhuis waarin hij al zijn opvattingen over vormgeving kwijt kon. 

Golvende lijnen

Het zijn twee totaal verschillende huizen. Zo strak, streng en sober als het Rietveld-Schröderhuis (1923-1924) is, helemaal volgens de ideeën van kunstbeweging De Stijl ontworpen, zo sierlijk en speels oogt het Van Ravesteynhuis. Het is de moeite waard om beide huizen na elkaar te bekijken en dat kan, nu sinds kort ook nummer 112 een museumhuis is geworden. Het Rietveldhuis, dat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is al jaren toegankelijk voor het publiek. 

Niet alleen aan de buitenkant verschillen de huizen. Binnen vormen de sierlijke en golvende lijnen van Van Ravesteyn een groot contrast met de Spartaanse soberheid van Rietveld. De eigenzinnige Van Ravesteyn had geen moeite met barokke krullen in een modern zakelijk interieur. Bijzonder is ook de grote woonkamer, een samenvoeging van werk-, zit- en eetkamer waartussen de grenzen alleen door middel van een belijning in vloer en plafond zijn aangegeven. Het huis ademt de sfeer van gebouwen waarmee hij bekend is geworden, zoals de speelse paviljoens van diergaarde Blijdorp in Rotterdam en schouwburg Kunstmin in Dordrecht.

Het huis van Van Ravesteyn, gebouwd op een onhandig, driehoekig perceeltje dat overgeschoten was na de bouw van een rijtje traditionele jaren dertig huizen. Beeld Arjan Bronkhorst

De passer

Van Ravesteyn ontwierp ook veel voor de spoorwegen waaronder de oude stations van Rotterdam en Utrecht en een reeks seinhuizen. Veel van zijn gebouwen voor het spoor zijn afgebroken en dat bezorgde hem de reputatie van ‘de meest gesloopte architect van Nederland’. 

Tot op hoge leeftijd bleef Van Ravesteyn wonen in zijn huis, dat nog altijd grotendeels is ingericht met de originele door hem ontworpen meubels. Ook de passer waarmee hij zijn ontwerpen maakte, ligt er nog. Het is een aangenaam huis waar je zo zou willen logeren. Dat kan ook nog eens, want de Vereniging Hendrick de Keyser die het pand verwierf, verhuurt het ook een deel van het jaar als vakantiehuis.

Het woonhuis van Sybold van Ravesteyn, Prins Hendriklaan 112 in Utrecht is tot en met november open als museumhuis. www.museumhuizen.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden