E-reading

Lockdown zorgt voor spectaculaire stijging van uitgeleende e-boeken

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Heel veel meer mensen leenden vorig jaar e-boeken en luisterboeken dan een jaar eerder. De lockdown en de stierlijke verveling zorgden voor een stijging van 44 procent. 

Lezen is een prettige bezigheid die je ook prima in je eentje of op anderhalve meter afstand kunt doen. Maar wat als de bibliotheken de deuren gesloten houden omdat het land in een lockdown zit? Dan leen je online e-boeken. Dat gebeurde vorig jaar zo’n 5,6 miljoen keer, tegen 3,9 miljoen keer in 2019, een stijging van 44 procent. Zo’n enorme gebruikerstoename kwam volgens de KB, de nationale bibliotheek, sinds de introductie van leen-e-boeken in 2014 nog niet eerder voor. Inmiddels hebben ruim 270.000 mensen een online bibliotheekaccount.

Ook luisterden we in 2020 vaker naar boeken. Werden er in 2019 nog ongeveer 1,8 miljoen luisterboeken uitgeleend, vorig jaar waren dat er 2,7 miljoen. Tevens een stijging van ongeveer 44 procent.

Een mogelijke verklaring voor de toename is de campagne #ikleesthuis, waarbij onlinebibliotheek.nl en de ThuisBieb-app al tijdens de eerste lockdown extra werden gepromoot onder zowel leden als niet-leden. Van de 160.000 mensen die de app gebruikten was 57 procent zelfs geen lid van de bieb.

Bezoekers in bibliotheek LocHal, voor de gedwongen sluiting in november. Beeld ANP
Bezoekers in bibliotheek LocHal, voor de gedwongen sluiting in november.Beeld ANP

Het lijkt alsof mensen het digitale lezen nu definitief hebben ontdekt, want ook gedurende de zomerperiode hield de vraag aan en nu we opnieuw in een lockdown zitten helemaal.

Om digitaal minder vaardige mensen te helpen bij het lezen van e-boeken organiseerde bijna de helft van de bibliotheken spreekuren. Zo kwam de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oba) met het spreekuur Eerste hulp bij online. Met name senioren maken gebruik van de mogelijkheid om fysieke ondersteuning te krijgen, zegt Joost Kaan Wagenaar. Hij runt de sociale onderneming Digi Surfer die de Oba helpt bij het spreekuur. Volgens hem is de vraag naar hulp bij e-readers toegenomen. “Zo was er laatst een oudere dame die een specifiek e-boek wilde lezen dat niet in het leenaanbod zat. Toen het lukte haar te helpen was ze enorm gelukkig. Ze stuurde naderhand een heel lief bedankmailtje.”

CPNB: omzet lokale boekwinkels in paar dagen tijd verdubbeld

Ook de omzet van lokale boekwinkels is in een paar dagen tijd enorm gestegen. Hij verdubbelde ten opzichte van de cijfers in eerdere lockdownweken, zegt boekenkoepel CPNB.

Deze enorme stijging in de onlineverkoop van boeken via fysieke winkels lijkt het effect te zijn van een enorme campagne die de boekenbranche vorige week startte om kleine boekwinkels te redden van de corona-ondergang.

Dankzij de coronacampagne #Ikleesthuis werd er het afgelopen jaar meer gelezen. Maar de fysieke boekwinkels profiteerden hier tot nu toe weinig van. De CPNB stelt heel erg blij te zijn met het succes van de campagne, maar hoopt vooral dat het effect blijvend is. “We hopen dat de lezers de weg naar de lokale boekhandels blijven vinden, ook als de lockdown nog weken langer gaat duren dan nu het geval is”, meldt een woordvoerder.

Lees ook:

Het CBS bevestigt: de maatschappelijke rol van bibliotheken is toegenomen

Ondanks bezuinigingen weten meer mensen de bibliotheek te vinden, vooral voor cursussen, huiswerkbegeleiding en om elkaar te ontmoeten. Maar door corona staat die functie weer onder druk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden