TV-recensie

llse Warringa (van De Luizenmoeder) is niet eens zo’n écht foute vriendin

Tina de Bruin, Anne-Marie Jung en Ilse Warringa Beeld Maaike Bos
Tina de Bruin, Anne-Marie Jung en Ilse WarringaBeeld Maaike Bos

Het werd eens tijd dat ik me aan ‘Foute vriendinnen’ zou wagen op RTL5, vond ik donderdag.

Het was al de vijfde aflevering van een serie van zes. De vrouwelijke versie van ‘Foute vrienden’ heeft een gouden randje door de deelname van Ilse ‘Juf Ank’ Warringa van ‘De Luizenmoeder’, en nu moeten we de flauwe grapjes allemaal leuk vinden, schijnt het.

Ik had het kijken uitgesteld. Misschien leef ik me te snel in mensen in, of ben ik te moralistisch, maar ik krijg gewoon een bal in m’n buik van de gênante situaties waarin die actrices elkaar brengen. De mannelijke versie kon ik al niet uitzitten. Drie gozers praten vanachter een tv-scherm in het oortje van een vierde, en geven hem in reële situaties opdrachten waarmee hij zichzelf voor paal zet of mensen beledigt. Een vrouwelijke versie zou ofwel milder zijn, of een laagje bitchier om te bewijzen dat vrouwen ook nietsontziend zijn.

En ja hoor, de dames doen niet onder voor de heren. Ilse Warringa, Anne-Marie Jung, Tina de Bruin en Anniek Pheifer bedenken voor elkaar de vreselijkste zinnen die ze bijvoorbeeld als styliste in een kledingwinkel tegen klanten moeten zeggen. “Je kunt een aap een gouden ring om doen, maar het blijft een aap”, zegt Anne-Marie Jung tegen een (gelukkig wit!) meisje dat een ring bekijkt. Ze is echt beledigd. Tina de Bruin moet mannen op straat aanspreken met ‘ken je me nog, van de nudistencamping?’ En dan de klapper: “Mijn man zei toen: ‘Wij hebben een hangmat, maar onze buurman heeft een hangzak’.” Dat moet ze zeggen althans, maar dat laatste woord verandert ze snel in zitzak.

In tranen

Ilse Warringa houdt wel vol. Ze moet tijdens de Nederlandse Breidagen tussen de oudere dames gaan zitten en haar telefoon hard laten overgaan. Het publiek reageert geërgerd, zij trekt er op commando nog een krakend zakje chips bij open.

Wat me weer voor haar inneemt, is dat ze bijna in tranen uitbarst. Ze verbergt haar gêne niet. In lindanieuws.nl zei ze vooraf dat ze had verwacht dat ze niets zou durven. “Maar juist dát bleek zo leuk: iemand helemaal dood zien gaan van schaamte. Dat is leuke televisie”, zei ze.

Ilse Warringa (rechts) komt betraand uit haar gênante opdracht Beeld Maaike Bos
Ilse Warringa (rechts) komt betraand uit haar gênante opdrachtBeeld Maaike Bos

Ja. Kan. Maar ik denk ook: waarom? Het zal wel een andere afwijking van mij zijn, maar ik zoek naar betekenis.

Palestijnse Komedie

In de korte film ‘Palestijnse Komedie’ van de Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader (27) die vanavond wordt uitgezonden maar die ik al kon bekijken, heeft de lach een veel grotere functie. “Waarom huilen als je een grap kunt maken?”, zegt komiek Alaa Shehada uit de Westelijke Jordaanoever. Hij is succesvol in Londen maar wil toch terug naar zijn eigen land. Kunnen ze daar nog lachen dan? Of überhaupt naar een theater? Ik besef hoe schraal mijn beeld van zo’n conflictgebied is.

De film volgt hem terug naar de stad Jenin. Daar treft hij zijn vriend en acteur Saber Shreim werkloos en depressief aan. Geknecht door checkpoints. Door controle, niet alleen van de Israëli’s, ook van de Palestijnse autoriteiten, ouders, en zichzelf in zijn hoofd. Hij voelt zich aan alle kanten ingesloten. Alaa gaat met hem weer het theater in. De humor biedt hem een vluchtweg. En lachen: dat is vrijheid.

Als de doelloze humor van ‘Foute vriendinnen’ iets betekent, is het dat we in Nederland vrij genoeg zijn om doelloze gein te kunnen maken.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees ze hier terug. Zoals die van gisteren over het programma ‘Marokko op 1’. 'Nooit gedacht dat Powned-jongen Rutger Castricum zich nog eens in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zou verdiepen. En zo evenwichtig ook.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden