Den Haag

Literatuurmuseum verhuist naar Utrecht en wil ‘literaire schatkamer’ in binnenstad worden

Kampdagboek Leo Vroman met varaanhuid uit 1943, uit de collectie van het Literatuurmuseum. Beeld collectie Literatuurmuseum
Kampdagboek Leo Vroman met varaanhuid uit 1943, uit de collectie van het Literatuurmuseum.Beeld collectie Literatuurmuseum

Het Literatuurmuseum, dat nu nog in Den Haag gevestigd is, wil vanaf 2025 neerstrijken in de Utrechtse binnenstad. Daar hoopt het museum zijn bezoekersaantal te verdubbelen.

Marco Visser

De gemeente Utrecht krijgt er een nieuw rijksmuseum bij. Over drie jaar zal het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum de deuren in Den Haag sluiten en verhuizen naar de binnenstad van Utrecht. Vrijdagmiddag liepen wethouders en museumdirecteur het nieuwe onderkomen binnen en tekenden symbolisch een intentieovereenkomst.

Het pand waar het Literatuurmuseum vanaf 2025 is te vinden, is het voor Utrechters bekende Magazijn De Zon. Het gebouw is in 1850 gebouwd in opdracht van warenhuis V&D. Later was het gebouw het onderkomen van de openbare bibliotheek en boekhandel Broese.

Het museum moet het huidige pand in Den Haag binnen enkele jaren verlaten. Omdat Magazijn De Zon leeg stond, meldde het museum zich als potentiële nieuwe huurder. Tot tevredenheid van de gemeente Utrecht, die vindt dat het Literatuurmuseum goed bij de stad past. Onder meer omdat Utrecht zich sinds 2017 Unesco City of Literature mag noemen. Een stad krijgt deze titel als zij extra aandacht besteedt aan lezen en literatuur. Nederland telt met Utrecht en Leeuwarden twee literaire steden.

Werfkelders en uitzicht op de Dom

Het Literatuurmuseum trok vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers en hoopt dat aantal in de Utrechtse binnenstad te verdubbelen. Onder meer door de exposities, maar ook door ‘een plek te creëren voor schrijvers, kunstenaars, politici, opiniemakers, wetenschappers en publiek om elkaar te ontmoeten en te praten over maatschappelijke thema’s’.

Het museum wil de entree op de begane grond toegankelijk maken voor iedereen. Dus ook zonder toegangskaartje is publiek welkom om de karakteristieke lichtkoepel van het historische pand te bekijken. De Middeleeuwse straat- en werfkelders zijn volgens het museum ideaal voor ‘een literaire schatkamer waar hoogtepunten uit de collectie te vinden zijn’. De vierde verdieping zou volgens de plannen ingericht kunnen worden met een daktuin die bijvoorbeeld in zomermaanden gebruikt kan worden voor poëzieavonden en vertelvoorstellingen met uitzicht op de Domtoren.

Voordat het zover is, moet het gebouw wel eerst worden gerenoveerd. Die kosten komen voor rekening van de gemeenten Utrecht, die het pand sinds 1972 in bezit heeft. De Utrechtse gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven over de kosten van de restauratie.

Lees ook:

Antisemitische brieven Lucebert veiliggesteld

Het Literatuurmuseum verwierf onlangs de schokkende antisemitische brieven die Lucebert tijdens zijn verblijf in nazi-Duitsland naar zijn vriendin Tiny Koppijn stuurde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden