Metoo

Linda de Mol verbreekt relatie en stopt werkzaamheden. ‘Dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had’

Premiere van de film April, May en June in het  DeLaMar Theater,  Amsterdam.

Op de foto:  Linda de Mol met partner Jeroen Rietbergen Beeld Brunopress
Premiere van de film April, May en June in het DeLaMar Theater, Amsterdam.Op de foto: Linda de Mol met partner Jeroen RietbergenBeeld Brunopress
Redactie Trouw

Linda de Mol heeft haar relatie met Jeroen Rietbergen verbroken en legt haar werkzaamheden voorlopig neer. “Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie”, schrijft ze in een verklaring op de website van haar tijdschrift LINDA..

“Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet. Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer in de hoop dit een plek te kunnen geven en ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten.”

Zaterdag werd bekend dat het programma The Voice of Holland, waar Rietbergen bandleider is, is stopgezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Rietbergen gaf toe dat hij in het verleden seksuele relaties met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. De Mol en Rietbergen hadden sinds 2007 een relatie.

RTL en producent ITV hebben een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen. In het programma BOOS van Tim Hofman wordt het onderwerp donderdag uitgebreid behandeld. Daarin komt ook The Voice-coach Ali B aan bod. Tegen hem is aangifte gedaan.

Staatssecretaris tegen slachtoffers: doe aangifte

Mensen die slachtoffer zijn geworden van de misstanden die speelden bij RTL-programma The Voice of Holland moeten aangifte doen, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance.”

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat het Openbaar Ministerie eerst aan zet is, voordat het ministerie mogelijk tot actie overgaat. “Aangifte doen is belangrijk, want dan kan het OM ermee aan de slag”, aldus de woordvoerder. Wie zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, moet volgens Uslu worden “aangepakt”, zodat “ieder talent” zich kan ontwikkelen “zonder dat daarbij sprake is van machtsmisbruik en een ongezonde afhankelijkheidsrelatie”.

Inmiddels loopt er een extern onderzoek, liet producent van het programma ITV vandaag weten. Uslu vindt het “belangrijk” dat dit onderzoek er nu is. Ook vindt ze dat RTL moet zorgen voor een “veilig werkklimaat”, bijvoorbeeld door het instellen van een klachtencommissie en externe vertrouwenspersonen.

In de culturele en creatieve sectoren doet de Raad van Cultuur al onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, laat het ministerie van OCW weten. Aanleiding daarvoor zijn onder meer misstanden op theater- en modescholen. Het onderzoek is voor de zomer klaar, aldus de OCW-woordvoerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden