nieuwe albumsKlaas tipt

Lijpe, Geit, Someone & Thomas Azier

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Lijpe
Dagboek

Op zijn nieuwe album doet Lijpe andermaal waar hij goed in is: met veel venijn in zijn stem lange lappen tekst rappen over sobere beats. Over de ongelijkheid in de wereld, institutioneel racisme, de radio die hem weigert te draaien en het belang van familie en God, maar bovenal over het over het contrast tussen zijn huidige succes en de armoe waarin hij opgroeide. Al zijn er ook overeenkomsten: ‘Pak m’n geld eerlijk, toch zien ze me nog als crimineel.’

Someone
Orbit II

De liedjes van Tessa Rose Jackson klinken in de basis als zoete dromen, maar regelmatig laat ze de gekte en verschrikkingen toe die we uit onze nachtmerries kennen. Meer dan een album is ‘Orbit II’ een ambitieus multimedia-project, met abstracte tekeningen en een app om die tot leven te wekken. Je kunt je er uren mee vermaken. Vast geen toeval: een van de mooiste liedjes gaat over telefoonverslaving.

Geit
Ik Loop Hier Te Fluisteren

Dit album van de Gido Lahuis is alleen via YouTube te beluisteren. Hoewel, ondergaan is een beter woord. ‘Ik Loop Hier Te Fluisteren’ is zowel kritiek op de staat waarin de mensheid verkeert als de verklanking ervan. Beelden en geluiden tuimelen over elkaar heen. Soms is er even rust, wurmt een zoete melodie zich in je oor, om al snel verdrongen te worden door een gekmakende kakofonie. Heftige trip.

Thomas Azier

Love, Disorderly

In Aziers ‘Love, Disorderly’ is afwisseling de enige constante. Het mijmerende singer-songwriterliedje ‘Open Your Arms’ verwordt tot een verontrustende soundscape, het titelnummer zou de apotheose van een spannende blockbuster kunnen begeleiden en dan is er de cover van Gala’s jaren negentig-klassieker ‘Freed From Desire’, door Azier omgebouwd tot technostamper.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden