Lijk in Duitse kast

Het lijk in de Duitse kast en de geheimen van onze gezondheid in 2006. En kom: geef die aap (King Kong) een Oscar.

Het is zonder twijfel hét lijk in de kast die de Duitse bondskanselier Merkel van haar voorganger Gerhard Schröder erfde. Der Spiegel pakt in het hoofdartikel flink uit met de spionnenaffaire in Irak. Terwijl Schröder twee jaar geleden zijn kiezers inpakte met de uitspraak Deutschland beteiligt sich nicht an diesem Krieg (Duitsland doet niet met deze oorlog mee), leverden de mannen van de Duitse geheime dienst in Bagdad belangrijke informatie aan de Amerikanen.

Sleutelfiguur is Merkels huidige minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, die onder Schröder Kanzleramtchef(minister én chef van de kanselarij) was. Een ploeg journalisten van Der Spiegel ontrafelt minitieus de hele kwestie, die veel verder strekte dan wat informatie over mogelijke bombardementsdoelen. Met de instelling van een parlementaire onderzoekscommissie is Berlijn nog lang niet van de zaak af.

Newsweek houdt het luchtiger na het calorierijke december met een populair wetenschappelijke coverstory over de nieuwste voedseltechnologie. Pas nu, aldus het Amerikaanse blad, beginnen experts te vermoeden hoe de vele vitamines en mineralen in ons voedsel werken in complexe samenhang met andere stoffen. Dus: vitamine c druppelen over je Ben & Jerry's ijsje is niet genoeg. Zo doet calcium voor sterke botten het goed in combinatie met zonlicht (vitamine D) en beweging, een mogelijke verklaring waarom de botten van de Scandinavische zuivelfans toch eerder breken dan die van Zuid-Koreanen die na hun babytijd zelden meer melk drinken. Nuchtere, relativerende artikelen, voor de lezer/consument voorzien van gedetailleerde tips van dieetgoeroes.

Grappig is het pleidooi van Newsweek: geef King Kong volgende week een oscar. De aap King Kong is een CGI -karakter (computer generated imagery), maar weinigen weten waarschijnlijk dat een levende acteur de basis legde voor King Kongs prestaties in de gelijknamige film. Deze Andy Serkis was ook de man achter de afzichtelijke Gollum in de Lord of the Rings-trilogie.

Het Duitse weekblad Die Zeit, The Economist en Time somberen over de nucleaire dreiging van Iran. The Economist stelt: diplomatie heeft Irans kernwapenprogramma niet kunnen stoppen, maar militaire actie (door de Amerikanen of de Israëliërs) is geen aantrekkelijk alternatief. In het geval van sancties wacht het Westen de zware en haast onmogelijke taak ook de Russen en Chinezen over te halen mee te doen.

Die Zeit laat nieuw licht schijnen over de Neandertaler. Hoe zag onze voorouder er werkelijk uit? In een fotomontage grijnst de Neandertaler ons aan in een modern jasje: zo zou hij in het straatbeeld nauwelijks opvallen. Verder mist geen enkel blad deze week de uitbraken van vogelgriep in Turkije. Der Spiegel verwoordt de angst voor deze ziekte het beste, met het oog op de terugkeer van de trekvogels in het voorjaar: Zal uitgerekend de ooievaar de dood naar Duitsland brengen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden