Review

Liever liederen met een stevig stuk theologie dan emotioneel gekietel

Van onze kerkredactie

Menige traditionele kerkmusicus gruwt van zo'n aanbeveling. Helder kan ervan meepraten. Toen hij een paar jaar geleden op een studiedag in Zwolle pleitte voor een wat meer volkslied-achtig kerklied, kwam Bernard Smilde, sinds jaar en dag toonaangevend in de wereld van de kerkmuziek, meteen in verzet. Helders tegenwerping dat Bach voor zijn Mathhaus Passion ook onder kroeglopers inspiratie had opgedaan, maakte geen indruk.

Helder heeft niets tegen de 'beschrijvende belijdenisliederen', waar de traditionele kerken zo sterk in zijn. Alleen: daarnaast zou er ruimte moeten komen voor "liederen voor het hart, waar je iets bij voelt en beleeft" en die je de kans geven, God "persoonlijk te aanbidden en te verheerlijken" .

Hij is een van de tien vertegenwoordigers van 'het nieuwe zingen' in de evangelische beweging die Evert W. van der Poll interviewt in de bundel Een nieuw gezang - Opwekkingslied en gospelmuziek. Sommigen oefenen ook stevige kritiek op wat er aan praisesongs weerklinkt in evangelisch Nederland. Vaak "gebeurt er niets anders dan dat mensen emotioneel gekieteld worden" , zegt Leen La Riviere, directeur van Continental Art Centre. "Waar we behoefte aan hebben, zijn liederen met een stevig stuk theologie, vijf coupletten solide tekst. Die missen we" (Merweboek, Sliedrecht; 120 blz.-f 16,90).

Lloyd-Jones

Voor haar serie Opwekking, vroeger en nu bundelde uitgeverij Groen te Leiden 24 opwekkingspreken van de Welshman Martyn Lloyd-Jones (1899-1981): Toon mij nu uw heerlijkheid! Iets meer zondebesef zou inleider ds. W. van Vlastuin welkom zijn geweest; verder heeft hij slechts lof (327 blz.39,95). Van dezelfde Britse prediker kwam bij De Groot-Goudriaan in Kampen Geloofsbeproeving uit, een studie van Psalm 73 (176 blz.-f 28,75).

Dit voorjaar voerde Hans Blankesteijn luisteraars naar Rondom het Woord in tien uitzendingen door de liturgie van de protestantse eredienst. De NCRV bundelde de teksten in Het spel en de regels (88 blz.-f 9,90; info 035-71 99 11). Postille 1992-1993 biedt dominees een kleine 70 preekschetsen voor het nieuwe kerkelijk jaar, met een beschouwing van prof. G. D. J. Dingemans over de huwelijksdienst (red. F. H. Kuiper e. a.; Boekencentrum, Zoetermeer, geb., 244 blz.-f 46,90). Voor wie ook gebedsteksten van elders wil betrekken, is er Zo lang wij adem halen, waarin ds. Sytze de Vries van de hervormde Oude Kerk in Amsterdam een hele verzameling ter overname aanbiedt; er kan muziek van Willem Vogel bij besteld worden (Meinema, Zoetermeer; 272 blz.-f 35). In Orgels in de Elzas gidst Peter van Dijk minnaars van het kerkelijke muziekinstrument deskundig door de orgelgeschiedenis van het gebied tussen de Vogezen en de Rijn (Kok, Kampen; geill., 278 blz.-f 39,90).

Kloosterzusters

Veel droefenis welt op in Tegen de wind in, elf interviews van Lize Stilma met o. a. zes uitgetreden priesters en kloosterzusters, prof. C. J. M.Halkes ('het bestaan van de religieuzen is velen tot zegen geweest') en mgr. J. W. M. Bluyssen. De bitterste klacht slaakt een niet uitgetreden zuster: 'Wanneer ik dood ga, zal niemand huilen' (Kok, 113 blz.-f 19,90). Een evenmin opwekkende tour de force haalt Riet Tigchelaar uit in Stenen voor brood. Ze doet alsof Simon Petrus vrouw en kinderen de bons heeft gegeven om Jezus te volgen en met Maria Magdalena te vrijen, vereenzelvigt zich met de afgedankte echtgenote van de discipel en doet in vijf brieven haar beklag (Kok, 48 blz.-f 13,90).

Dat mensen 'door hun verdriet heen groot kunnnen worden', is de rode draad in Marinus van den Bergs pastorale brieven over lijden, rouw, verlies en gefnuikte verwachtingen, gebundeld onder de titel Door je verdriet heen groeien (Kok, 116 blz.-f 14,90). In Het gaat om Leven beschrijft dr. P. Schelling uit Den Haag wat hem als missionair predikant beweegt, bezielt en overeind houdt. Het sleutelwoord is sjalom (vrede, genezing, verzoening en nog veel meer) - inzet en uitkomst van 'Gods heilige spel' waarin iedereen, hoe weinig gelovig of onderlegd ook, als medespeler welkom is (Kok, 127 blz.-f 21,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden