null Beeld -
Beeld -

Etalage InstagramIris Hannema

Liefde in tijden van Instagram: héél veel schattige selfies en openbare breakups

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf etaleren. Deze week: #cutecouple

Iris Hannema

Vroeger, toen je nog gewoon met iemand afsprak onder de stationsklok in plaats van vijf keer te bellen met updates over hoe snel je je richting de afgesproken plek beweegt, was het fenomeen ‘verkering’ een offline-affaire. Je ontmoette elkaar, sprak ergens af, zag elkaar steeds vaker, ‘ik’ veranderde in ‘wij’ en daarna verscheen je getweeën op feestjes, familiediners en verjaardagen. En was de liefde vervlogen, dan zagen je vrienden en familie je ex-wederhelft gewoon nooit meer, klaar is Kees.

null Beeld -
Beeld -

In de online community maakt een nieuw koppel zijn liefdescoming-out in de vorm van #cutecouple, met héél veel zelfbenoemde schattige selfies. Opvallend veel verliefden fotograferen zichzelf terwijl ze in bed liggen, zoenend, rollebollend, slapend, en even voel je je een scrollende voyeur, maar dan slaat de nuchterheid alweer toe: waarom zóú je op zo’n heerlijk moment in hemelsnaam je telefoon pakken?

Een plausibel antwoord vind je bij een #cutecouple van een jongen met een tatoeage boven zijn wenkbrauw naast zijn gelukzalig kijkende tattoo­vriendin: ‘wij tegen de wereld’. In vrije vertaling betekent dat: jongens, meisjes, wij zijn een stel, we hebben het héél leuk samen, zijn BEIDEN bezet en van de markt af, dus afblijven! Dit kun je verder uitbouwen met #lovehim (veertig miljoen posts) en #loveher (vijfenveertig miljoen posts), waarin je beschrijft wat er zo geweldig en onmisbaar is aan je geliefde (of huisdier, komt ook in groten getale voor onder deze hashtag).

null Beeld -
Beeld -

Voor wie niet gediend is van zoveel zoetsappig schermgeluk, kan terecht bij #breakup (vergeet ook zeker #breakupsongs niet, filmpjes van huilende en zingende meisjes over hun vergane liefde). Aan veel relaties komt een einde, ook online, en ook dat moet gecommuniceerd worden. De meest praktische oplossing is het equivalent van het doorknippen van alle liefdesfoto’s, de hele boel deleten en de persoon heeft in jouw leven nooit bestaan, oftewel: detox je timeline. Maar de #breakup kan nog dramatischer: screenshots van woedende sms’jes die over en weer gestuurd zijn, trieste quotes over eenzaamheid, openhartige brieven aan ‘de ander’ (‘dear ex’) of dezelfde liefjesselfies maar nu met een digitale scheur tussen de twee liefjes. Rats.

Lees ook de verhalen die eerder verschenen in deze reeks: #earlybirds en #passengershaming.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden