Liedjes uit het ziekbed

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Teksten over angst, verlangen en verliefdheid tegen de achtergrond van het Emma Kinderziekenhuis.

Rinske Wels

Zanger en schrijver Arthur Umbgrove (44) werd gevraagd of hij een keer wilde optreden voor de zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Dat sloeg hij in eerste instantie af, omdat hij zijn repertoire niet goed vond passen. Het was te serieus, meer voor volwassenen.

Maar hij ging toch maar eens kijken bij zo’n optreden op het Emma Podium. En hij werd geraakt. Door de kinderen die hij zag, de sfeer die er hing, en al snel ontstond het idee om een cd met liedjes te maken. Die is er nu, hij heet ’Stilte Opname’, en Umbgrove en zijn vaste muzikale kompaan Alberto Klein Goldewijk vonden zangeres Birgit Schuurman bereid om mee te zingen.

Inspiratievol, zo’n ziekenhuis? Arthur Umbgrove vindt van wel: „Dat klinkt raar in dit verband, maar het is een inspiratievolle omgeving, ja. Het is niet zo mooi misschien, maar je zou het kunnen zien als een bergachtig, rotsachtig landschap. Heel boeiend en heel intens. Het is niet alleen maar ellende, lang niet. Het is een raar soort ’gewoon dagelijks leven’. Veel kinderen liggen daar lange tijd en voor hen gaat het leven gewoon door. Alle liedjes die ik heb geschreven, gaan over wat we eigenlijk allemaal meemaken: angst, blijdschap, verdriet, verlangen, spijt en verliefdheid. Ze hebben alleen een beetje de dreigende achtergrond van het ziekenhuis gekregen.”

Een van de liedjes, ’Amber’, is bijvoorbeeld een brief van een meisje dat in het ziekenhuis ligt aan haar vriendin Amber, die nog wel gewoon op school zit. Zij beschrijft haar dag die erg afwijkt van wat Amber allemaal meemaakt. En als Amber piept over het feit dat haar vriendje het heeft uitgemaakt, schrijft ze: bij mij piept er ook iets, namelijk dat apparaat van de vrouw die naast mij ligt. En die leuke mannelijke verpleger blijkt homo te zijn. Ze denkt dat haar ’zware’ verhaal als troost kan dienen voor haar vriendin.

En in het openingsnummer ’Achterbank’ wordt beschreven hoe een jong iemand zijn tijd vooral doorbrengt in een auto, onderweg van en naar het ziekenhuis:

Bij de bocht staat al jarenlang

Een hijskraan bij een hek

Je weet niet wat ze doen daar

En of het af komt ooit

Lijkt op mij, denk je

Al jaren zijn ze bezig

Maar wat ze bouwen, geen idee

En klaar is het nooit

Klaar is het nooit

Arthur Umbgrove liep twee maanden lang geregeld rond in het Emma Kinderziekenhuis. Hij sprak met ouders en artsen, en deed mee aan activiteiten die er werden georganiseerd. De ene keer ging hij met de verpleging mee, in wit pak; de andere keer interviewde hij er kinderen.

Chronisch zieke kinderen, terminaal zieke kinderen, kinderen die in hun bed plassen of niet meer eten. Allemaal wilden ze hun verhaal graag aan de zanger vertellen. Umbgrove vertaalde die verhalen naar liedteksten. Er staan er elf op de cd, maar het zijn geen kinderliedjes geworden. „Heel duidelijk niet. Ik heb gedaan wat ik kon: ik kan liedjes schrijven en dat zet ik nu in om geld op te halen.”

De cd-opbrengsten komen ten goede aan het Emma Kinderziekenhuis. „Er wordt momenteel verbouwd. Er is dat podium, maar eigenlijk is dat meer een verhoging in de gang op de achtste verdieping. Maar daar treden dus allerlei mensen op, en dat is fijn voor de kinderen die er liggen, want die vervelen zich nogal eens. Het idee is dat er met de verkoop van de cd een mooi en vooral beter podium gebouwd kan worden.”

Lachend: „Ik dacht helemaal in het begin: als ik nou een lied voor de kinderen schrijf, kan ik er wél optreden. Maar daar ben ik, zelfs nu er een hele cd ligt, niet in geslaagd, want de liedjes zijn nog steeds niet voor kinderen.”Meer informatie vindt u op www.arthurumbgrove.nl

Arthur Umbgrove: Stilte Opname

Artzeck Records

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden