Pieter van Os

Libris Geschiedenis Prijs is voor ‘Liever dier dan mens’

De Libris Geschiedenis Prijs 2020 gaat naar Pieter van Os voor zijn boek ‘Liever dier dan mens’. Het boek maakt volgens de jury ‘bijna tastbaar dat mensen tot alles in staat zijn’. 

De Libris Geschiedenis Prijs is bedoeld voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken en bedraagt 20.000 euro.

“Bijna als een gedrevene heeft Pieter van Os zich gestort op het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel. Zij was afkomstig uit het getto van Warschau en wist als ogenschijnlijk katholiek meisje de oorlog te overleven. Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit”, staat er in het rapport van de jury onder leiding van Hans de Boer, tot voor kort voorzitter van VNO-NCW.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, honderd boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, het Rijksmuseum in Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt.

Van Os won dit jaar met Liever dier dan mens ook al de Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Lees ook:

Hoe een blonde chassidische vrouw de nazi’s overleefde

Als Pieter van Os aan het einde van ‘Liever dier dan mens’ terugkomt op zijn huiveringwekkende openingsscène waarin vijf Poolse joden twee jaar proberen te overleven onder een varkenskot, levend van het eten dat net over de rand van de voerbak valt, en na de bevrijding bij terugkeer in hun eigen dorp alsnog door Poolse boeren worden vermoord omdat ze goud zouden bezitten, denk je: o ja, dat verhaal was er ook nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden