Review

Levensvuur en poëzie wint het van de wanhoop

Remke de Lange

The Diving Bell and the Butterfly

Control

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Films over mensen die fysiek in de kreukels komen te liggen zijn doorgaans zielig en sentimenteel. Niet ’The Diving Bell and the Butterfly’, de bewerking van een boek waarin de Franse voormalig Elle-hoofdredacteur Jean-Dominique Bauby de gevangenschap beschrijft van zijn levendige geest in een volledig verlamd lichaam. Overspelige herinneringen, grimmige fantasieën en macabere humor zijn de pijlers onder Julian Schnabels prachtig gemaakte film die eerder levensvuur en poëzie dan wanhoop ademt.

Poëzie staat ook centraal in ’Control’, het speelfilmdebuut van fotograaf Anton Corbijn die het korte leven van de Britse zanger Ian Curtis in een grijsgetint portret goot. De post punk band Joy Divison stond juist op het punt internationaal door te breken toen Curtis zich op zijn 23ste in 1980 verhing. Romanticus, piekeraar, dichter, enigma. Waarom het de jonge popster uiteindelijk aan levensvuur ontbrak, weet ook Corbijn niet. Hij houdt afstand, zoals een fotograaf dat nu eenmaal doet, en maakte een onconventionele, stilistisch oogstrelende biopic.

Is het ook doodsverlangen, waarmee de beruchte outlaw Jesse James zich voor de revolver van zijn trouwe fan Robert Ford plaatst? Is zijn tijd gekomen, is het bluf? De Nieuw-Zeelandse Andrew Dominik maakte een western zoals die in de jaren zeventig werden gemaakt: grootse, weidse blikken op het Amerikaanse verleden waarin menselijke lelijkheid makkelijke wild west romantiek vertroebelt.

Het fascinerendste deel van deze traag voortschrijdende, lange film is het laatste half uur, waarin duidelijk wordt dat in Amerikaanse populaire cultuur lafheid lager wordt ingeschat dan criminaliteit. Cameraman Roger Deakins zorgt ondertussen voor onvergetelijke, kale, bleke beeldpoëzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden