Review

Levendige vissenwereld als spiegel

'Finding Nemo' is een film over vissen. Vissen, jawel. In 'Finding Nemo' trekken ze in alle soorten en maten aan je voorbij. Clownvisjes, goudvisjes, barracuda's, zeeschildpadden, haaien, blauwvissen. De animatoren van Pixar Studio's -eerder verantwoordelijk voor 'Toy Story' en 'Monsters Inc'- hebben een ware studie gemaakt van de onder water wiegende levens.

Zo heb je roeiers en springers en dat verschil zie je in ' Finding Nemo'. De blauwvis vlindert al zwemmend schokkerig heen en weer, de clownvis maakt een gestage, vloeiende beweging. Het is de Pixar-animatoren wel toevertrouwd om daar dan ook de juiste karakters bij te verzinnen. De springerige blauwvis heet Dory, ze heeft in de originele Amerikaanse versie de stem van comédienne Ellen DeGeneres, is vrolijk en behulpzaam, niet al te slim en heeft een probleem met haar korte-termijngeheugen -een familiekwaal zegt ze zelf ('tenminste, dat denk ik, waar zijn ze eigenlijk?').

De tragere Marlin is een clownvis die geen moppen kan vertellen. Hij is overbezorgd over zijn enige zoontje Nemo, die voor zijn ogen uit de oceaan wordt weggesnaaid in een visnetje. Marlin heeft in de Amerikaanse versie het overbelaste stemgeluid van komiek Albert Brooks, altijd goed in de neurotische middelbare-mannen-rollen.

Marlin en Dory gaan samen op zoek naar Nemo en dat avontuur is niet alleen spannend voor de kinderen maar ook voor hun ouders die zichzelf en de wereld kunnen spiegelen aan al wat het tweetal onder water aan vis en vegetatie tegenkomt.

De haaien die zich bij de club 'Anonieme Vis-eters' trainen in vegetarisme. De zeeschildpadden die in colonne richting Sydney zwemmen (waar Nemo in een aquarium bij een tandarts is beland) en waarvan de aanvoerder het opgewekt, slome hippie-stemgeluid draagt van regisseur Andrew Stanton. Om van vissen zulke levendige wezens te maken vroeg veel liefde en geduld, maar sprankelend is 'Finding Nemo'- ook de zorgvuldig nagesynchroniseerde Nederlandse versie.

Geen aquarium zal hierna nog hetzelfde zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden