Review

Levendige narcissen die deinen op zeewind

Daar heeft de griep mij toch gevonden in de frisse verre polder! Of heb ik hem zelf meegebracht uit Velp waar 'Groei en Bloei' een avond organiseerde over bollen, knollen en wortelstokken? Het virus kan ook een souvenier uit Friesland zijn waar de tuinclub Tijnje verzameld zat in een eeuwenoud kroegje om kennis te maken met niet alledaagse bollen.

Natuurlijk was men blij verrast te vernemen dat er nog wel andere zomerbloeiende bollen waren dan lelies, gladiolen en dahlia's maar ik genoot net zo hard van de ontmoeting met mensen die hun eigen gang gingen, wollen dekbedden maakten van eigen schapen en zelfs de kunst van het vilten beoefenden. Gewikkeld in wollen doeken zie ik rondom mijn huis bloeiende narcissenvelden en de gebogen ruggen van mijn buren die ik altijd maar zie plukken en plukken. Zou ik ze wel herkennen als ik ze rechtop lopend tegenkwam?

Het grote veld met narcisjes 'Tête à Tête' vertoont nauwelijks een rimpeling in de wind. Hij mag dan als potnarcis luid geprezen worden, in de tuin vind ik hem maar stijf. Dansen en deinen op het briesje uit zee is er niet bij en dat maakt narcissen juist zo levendig. Trouwens: narcissen die warm en beschut staan geplant tegen bosranden worden in de voorzomer door de narcissenvlieg bezocht die er dan gaarne zijn eieren in legt. Onsmakelijk ogende dikke larven vreten zich door de bol waar niets van overblijft. Na half juni eens een narcis in de lengte doorsnijden geeft zekerheid. Kwekers geven de bollen een warmwaterbehandeling voor het planten om de larven te verdelgen. De particulier kan voor zijn narcissenbollen een luchtig plekje in de wind zoeken en diep genoeg planten, tien tot vijftien centimeter grond op de bol.

Buiten de bekende gele stadsparknarcissen als 'Carlton' zijn bij de tuinmensen de sierlijker gebouwde 'February Gold', geel, 'March Sunshine', geel met iets meer oranje in de smallere trompet en 'Jetfire', geel met een duidelijk oranje trompetje geliefd. Zelf ben ik enthousiast over Narcissus pseudonarcissus ssp. obvallaris, de 'Tenby daffodil', waarover een snoeperig boekje bestaat: 'The Tenby daffodil, the remarkable story of the true Welsh Daffodil'. Dit vriendelijk ogend goudgeel narcisje heeft een wijd en rond trompetje dat omhoog kijkt. Zoveel mooie en bruikbare narcissen zoals de witte 'Petrel' hangen naar beneden dat het de moeite waard is om op zo'n aspect te letten. Heel luchtig ogen de negentiende eeuwse narcissen die bloemblaadjes hebben als propellertjes, dus los van elkaar. Deze week bloeit barrii 'Conspicuus', sleutelbloemgeel met een plat cupje dat is afgebiesd met een oranje rand en ook de oudste nog in cultuur zijnde gele trompetnarcis, 'Golden Spur'. Narcissus leedsii 'Mrs. Langtry', met wijd uitstaande witte bloemblaadjes en een zachtgeel wijd cupje is zelfs aanleiding tot lovende opmerkingen in brieven en faxen.

Voor de één bestaat de hemel uit een veldje blauwe maartse viooltjes met kleine crèmekleurige Pseudonarcissus moschatus 'Mr. W.P. Milner', voor mij is een plek vrolijk en geel speenkruid met 'Golden Spur' al blijmakend. Tuinieren is kijken en schrijven. En soms fotograferen. Volgende week gaan zestig vroege bloeiers op de foto, waaronder de veelbelovende witte 'Toby' die er uitziet als 'Peeping Tom' dus met een hele lange smalle trompet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden