De serie

Leuk, die nietsnut met grote tanden in 'Disenchantment'. Maar meer ook niet.

Bean, met links van haar Elfo en rechts Luci.

Het sprookje staat op zijn kop in 'Disenchantment', de serie van Simpsons-bedenker Matt Groening voor Netflix. De avonturen van prinses Bean zijn vermakelijk, de humor is wat afgekloven.

Grappen die niet grappig zijn: het is als een spaak in de wielen van elke goeie comedyserie. Natuurlijk is een lachscore van 100 procent te veel gevraagd, humor is tenslotte ook nog altijd een beetje een kwestie van smaak. Maar bij 'Disenchantment' is de flauwtegraad zo hoog dat het euvel serieus te noemen is. Neem nou die Magische Grot met Eén Valstrik - maar wel een valstrik die uit twee delen blijkt te bestaan. Tja.

Jammer, want de opzet van deze animatieserie van Netflix uit de koker van Matt Groening, de man achter 'The Simpsons' en 'Futurama', is niet eens zo slecht.

Onze heldin, nee, anti-heldin, heet Bean. Of eigenlijk Tiabeanie Mariabeanie De La Rochambeaux Drunkowitz, prinses van Dreamland, het koninkrijk waarover de barse koning Zog de scepter zwaait - of die tijdens een van zijn woedeaanvallen uit het raam smijt. Haar moeder is op jonge leeftijd overleden en vader Zog is nou niet bepaald behept met pedagogisch talent. Bean vindt soelaas in de kroeg, samen met haar perfect contrasterende vrienden: de naïeve Elfo (een elf) en de cynische Luci, Beans persoonlijke demon, die door iedereen wordt aangezien voor pratende kat.

Zoals in elk fantasy gaat ook Bean op zoek naar haar lotsbestemming, alleen heeft deze prinses geen idee waar ze die moet zoeken. Ze sukkelt zich maar een weg door het leven. Ze zoekt een man, lukt niet, ze zoekt een baan, lukt niet, en als losse rode draad - die pas de laatste twee afleveringen wordt opgepikt - zoeken ze het magische levenselixer.

Disenchanment is één grote parodie op het fantasygenre. De titel zegt het al, in deze sprookjeswereld staat alles op zijn kop. De prinses is een nietsnut met grote tanden en een alcoholprobleem, de toverfee is een prostituee, Hans en Grietje zijn volgevreten kannibalen. Dat is een leuk uitgangspunt, maar in Disenchantment is het vooral de achtergrond voor grappen die ook in elke andere serie gemaakt hadden kunnen worden.

Kinderlijke naïviteit

Daardoor moet Disenchantment het vooral hebben van de chemie tussen Elfo, Luci en Bean. De demon Luci is sterk, de kinderlijke naïviteit van Elfo is tot het hilarische doorgetrokken en het is lastig om niet te grijnzen om een dronken Bean die weer eens via haar slaapkamerraam naar binnen struikelt en vervolgens mompelend vaststelt dat 'de vloer haar tenminste altijd steunt'.

Maar waar animatieseries als 'South Park' en 'Rick & Morty' een onderscheidend karakter hebben door een bepaald wereldbeeld of door vlijmscherpe satire op de actualiteit, blijft het door het ontbreken hiervan bij Disenchantment een beetje zoeken naar wat deze serie nu eigenlijk wil.

Zeker, een avondje Disenchantment is prima door te komen, maar na afloop van de tien afleveringen blijft het gevoel hangen dat er meer in had gezeten.

Het eerste seizoen van Disenchantment staat nu op Netflix.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Lees ook:

Gaat Homer Simpson dood?

In het 25ste seizoen van de tekenfilmserie The Simpsons gaat er iets vreselijks gebeuren: een van de hoofdfiguren gaat dood. Dat heeft uitvoerend producent Al Jean prijsgegeven in een interview. Hij wilde echter niet zeggen om welk figuur het gaat, en hoe het drama zich gaat voltrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden