Letterenprijs voor Cees Nooteboom

DEN HAAG (ANP) - Cees Nooteboom krijgt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2009. Dat heeft de Nederlandse Taalunie, die de prijs toekent, donderdag laten weten. Aan de prijs is 40.000 euro verbonden. Nooteboom krijgt de trofee uit handen van koning Albert van België.

ANP

De Nederlandse auteur is vooral bekend om zijn reisverhalen, maar zijn oeuvre omvat romans, verhalen, novellen, poëzie en essays. De jury die hem voordroeg, noemt dit oeuvre diepzinnig en filosofisch.

Dat zijn ook de kwaliteiten waarom zijn werk in het buitenland zo wordt geroemd. Vooral in het Duitse taalgebied heeft Nooteboom veel lezers. Volgens de jury is de grote kracht van zijn reisverhalen, maar ook van zijn romans, dat ze de geschiedenis recht doen, maar nergens louter realistisch zijn.

Beetje beduusd

De laureaat is zeer enthousiast over zijn onderscheiding. ,,Ik ben net terug van een lange reis uit Azië en Australië waar ik vorige week heb opgetreden op het festival van Sydney. Ik heb de hele dag en de halve nacht gevlogen, en ben nu een beetje beduusd van dit nieuws. Het is wel een schitterend thuiskomen.''

Cees Nooteboom is sinds de instelling van de prijs in 1956 de negentiende winnaar. De eerdere laureaten waren: Herman Teirlinck (1956), A. Roland Holst (1959), Stijn Streuvels (1962), J.C. Bloem (1965), Gerard Walschap (1968), Simon Vestdijk (1971), Marnix Gijsen (1974), Willem Frederik Hermans (1977), Maurice Gilliams (1980), Lucebert (1983), Hugo Claus (1986), Gerrit Kouwenaar (1989), Christine D'Haen (1992), Harry Mulisch (1995), Paul de Wispelaere (1998), Gerard Reve (2001), Hella S. Haasse (2004) en Jeroen Brouwers (2007).

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin. De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden