Sheriff George Blackledge (Kevin Costner) en zijn vrouw Margaret (Diane Lane) reizen naar North Dakota om hun kleinzoon te redden. Beeld
Sheriff George Blackledge (Kevin Costner) en zijn vrouw Margaret (Diane Lane) reizen naar North Dakota om hun kleinzoon te redden.

FilmrecensieLet Him Go

‘Let Him Go’ maakt zich er met een hoekige western-shoot-out emotioneel te makkelijk vanaf

Let Him Go
Regie: Thomas Bazucha
Met Diane Lane, Kevin Costner, Lesley Manville, Kayli Carter
★★★

Remke de Lange

Het zijn zwijgzame types, Margaret en George Blackledge (Diane Lane en Kevin Costner). Ze zeiden al niet veel toen hun zoon nog leefde. Na zijn dood – een ongeluk met een paard – lijkt stilte de norm.

Hij is een gepensioneerde sheriff, zij was goed met paarden. Nu hun kleinzoon is verdwenen, stappen ze in de auto met zelfgebakken cake en een revolver en beginnen te rijden. Weinig woorden, des te meer daadkracht.

In die zwijgzaamheid legt regisseur Thomas Bazucha (‘Big Eden’) een zekere weemoed naar het leven aan de Amerikaanse frontier, een tijd waarin onenigheid niet met woorden, maar met wapens werd beslecht. Zijn bewerking speelt zich af in de jaren zestig, één decennium later dan het gelijknamige boek van Larry Watson.

Het jochie is meegenomen door de nare nieuwe man van George en Margarets schoondochter. Reden voor het echtpaar om van Montana naar South Dakota te reizen en hem te gaan zoeken.

Het levert schitterende beelden op van uitgestrekte prairies en kleurige rotsen, een landschap waar hun aangetrouwde familie zich heeft teruggetrokken achter een asociale façade van gewelddadigheid.

Diane Lane is mooi als de rechtdoorzee-oma die afwisselend charmeert en confronteert om dichter bij haar kleinkind te komen. Maar wat in de eerste helft ongezegd bleef – verlies, rouw, fatalisme, affectie – lijkt vervolgens groots te moeten worden verbeeld. Juist wanneer je gewend bent geraakt aan stilte als levensvorm, maakt Bazucha zich er met een hoekige western-shoot-out emotioneel te makkelijk vanaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden