Scène uit Les Combattantes.  Beeld TF1
Scène uit Les Combattantes.Beeld TF1

De serieLes Combattantes

Les Combattantes laat zien hoe vrouwen in oorlogstijd hun wereld overeind houden

Hoewel de serie af en toe een beetje té is, vertelt Les Combattantes een belangrijk verhaal.

Charlot Verlouw

Vrouwen als munitiemakers, met hun lange haren verstopt onder bolle petten. Vrouwen als chauffeur, in een veel te grote overall, die met een ceintuur toch een beetje gestyled is. Vrouwen achter de lopende band, met een schort voor en een broek aan: dat het vooral vrouwen waren die de samenleving draaiende hielden terwijl hun mannen aan het front van de Eerste Wereldoorlog vochten, is hopelijk algemeen bekend. Het zijn de verhalen van deze vrouwen die centraal staan in de Franstalige serie Les Combattantes. Of, in het Engels, Women at War.

De serie gaat over prostituee Marguerite, de voortvluchtige Suzanne, moeder-overste Agnès en Caroline, die samen met haar man een autofabriek bestuurt. Deze vrouwen zien niet alleen hun wereld van de ene op de andere dag drastisch veranderen, elk dragen ze ook een groot geheim met zich mee.

Alle vier de vrouwen proberen ze zich staande te houden in een pittoresk dorpje aan de frontlinie. Agnès ziet haar klooster veranderen in een ziekenhuis waarin één arts legio gewonde soldaten moet helpen, Marguerite is op zoek naar een verloren familielid aan het front, Caroline bestiert de fabriek nadat haar man is vertrokken en moet haar zwager naast zich dulden, en Suzanne belandt eigenlijk toevallig in het dorpje, op de vlucht voor de politie. Ze proberen er allemaal het beste van te maken, terwijl de Duitsers in hun nek hijgen en de jonge Franse soldaten bij bosjes sneuvelen. De resterende mannen in het dorp, veelal kwaadaardige types, dreigen hun geheimen te onthullen. Ze kunnen het niet hebben dat een vrouw hun de loef afsteekt.

Een beetje soapachtig

Het is af en toe een beetje té: de bordeelhouder met één oog, de onverhoedse zoen met de knappe arts tussen de pas gewassen lakens in de kloostertuin, de schurkachtige nep-echtgenoot/spion, de kwaadaardige zwager die zijn schoonzus uit de weg wil ruimen en zijn eigen hachje wil redden. En dan staat er altijd wel iemand nét toevallig op de juiste straathoek te spieden, of door het juiste sleutelgat te turen, om een geheim te ontdekken. Goede Tijden, Slechte Tijden is er af en toe niets bij. Een extreem zonnig kleurenfilter zorgt er bovendien voor dat het lijkt alsof de zon elke dag een stukje dichter bij de aarde staat dan normaal. Dit filter zorgt er ook voor dat iedereen met blauwe ogen zulke heldere kijkers krijgt,dat het lijkt alsof iemand per ongeluk de verkeerde kleur blauw uit de kleurdoos heeft gepakt.

Toch is Les Combattantes een fijne serie, met een belangrijk verhaal. De vier hoofdrolspeelsters, elk onberispelijk gekleed in fantastische kostuums, spelen geweldig en de kijker wordt keer op keer geconfronteerd met de dubbele standaarden waartegen een vrouw destijds moest vechten. Zélfs als je levens redt, of de economie overeind houdt.

Het meest hartverscheurende en realistische verhaal is dat van Agnès, die ontdekt hoe haar klooster geterroriseerd wordt door de pastor. Ze probeert de juiste weg te bewandelen via het bisdom, maar wordt geconfronteerd met haar machteloosheid. Zíj dreigt in de cel te belanden, terwijl de pastor zijn goddelijke gang mag gaan. Dat verhaal kennen we helaas maar al te goed.

Les Combattantes is te zien op Netflix.

Lees ook:

The Blacklist stopt: achter James Spaders fonkelende ogen komt alles samen

Populair misdaaddrama The Blacklist begint aan zijn laatste seizoen. Je wil James Spader niet missen als orerende topcrimineel Raymond Reddington.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden