Review

Leraar en leerling redden elkaar

Remke de Lange

Regie: Ryan Fleck. Met: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Anthony Mackie.In 2 filmtheaters

Hij lijkt zo’n kwieke verschijning, wanneer hij met grote zonnebril en sikje het klaslokaal binnenstapt. Hij is jong en blank, de meeste van zijn Brooklynse leerlingen zwart. Een joviale geschiedenisleraar die zich weinig aantrekt van het voorgeschreven lesmateriaal.

Het lijkt het begin van zo’n goedbedoeld drama over een idealistische, onconventionele docent die de horizon van zijn leerlingen eigenhandig verbreedt. Maar Dan Dunne (Ryan Gosling) gaat geen kanslozen redden. Hij is zelf degene die verlossing zoekt. Dan is drugsverslaafd. Hij vindt zelf dat het best goed gaat, maar de beweeglijke camera in ’Half Nelson’ laat zien dat Dans kijk op zijn omgeving soms knap vaag is.

Wanneer hij een keer wordt betrapt door zijn dertienjarige leerling Drey (Shareeka Epps) ontstaat er iets tussen hen. Zij weet iets van hem en hij trekt zich haar lot aan: een eenzame tiener die een gemakkelijke prooi vormt voor de drugshandelaars in haar buurt. Maar wat heeft zij aan hem? In een wrang geestige scène stapt Dan op de scharrelaar af die steeds om Drey heen cirkelt om hem eens flink de mantel uit te vegen. Hij realiseert zich dan dat die misschien wel ’iets’ in huis heeft.

Het zijn de mooie, ongepolijste dialogen van scenaristen Ryan Fleck en Anna Boden, maar vooral de twee hoofdrolspelers die van ’Half Nelson’ een ruw juweeltje maken. Gosling, de energieke romanticus uit ’The Notebook’, lijkt een beetje jong voor de rol van begeesterd leraar (waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg) maar de manier waarop hij Dans olijke jongensblikken naar binnen keert en de vriendelijkheid van ex, ouders en collega’s met geloken ogen op afstand houdt, is ontroerend en verontrustend.

Epps speelt zo’n mooi stuurs tienermeisje dat niemand nodig heeft en ieder moment verloren kan zijn. Ze lacht niet vaak, maar áls ze het doet knikken je knieën. Dan en Drey zullen elkáár moeten redden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden