Lelijke overheidsgebouwen mét Picasso-kunst: slopen of niet?

Het 'lelijke' gebouw met Picasso's muurschildering De Visser Beeld afp
Het 'lelijke' gebouw met Picasso's muurschildering De VisserBeeld afp

Noorwegen is verwikkeld in een verhitte discussie over het wel of niet slopen van een aantal overheidsgebouwen dat ernstig beschadigd raakte bij de bomaanslag van Anders Breivik. De gebouwen worden door het grootste gedeelte van de bevolking bestempeld als 'lelijk', maar ze bevatten wel een vijftal unieke muurschilderingen gemaakt door Picasso.

Nienke Schipper

De muurschilderingen -Het Strand, De Meeuw, Satyr en Faun en twee versies van De Visser werden op de muren van het zogenoemde 'H-blok complex' gezandstraald in het centrum van Oslo in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De gebouwen raakten ernstig beschadigt toen Breivik er in juli 2011 een bom liet afgaan, vlak voor hij 69 mensen vermoordde op het eiland Utoya voor de kust van Noorwegen.

De regering bekijkt een aantal voorstellen om de gebouwen te slopen. Diverse kopstukken uit de kunstwereld omschrijven de gebouwen als 'lelijk' en 'overblijfselen uit de tijd van communistisch Oost-Europa'. "Dit is een perfecte gelegenheid om ervan af te komen" vindt schilder Dag Hol. De gebouwen slopen is volgens onderzoekers ook de goedkoopste oplossing. Ze stellen voor om de muurschilderingen steen voor steen af te breken en ergens anders opnieuw te installeren.

Uit onderzoek onder de bevolking blijkt dat 40 procent van de bevolking voor het slopen van de gebouwen is en 34 procent tegen. Toch stuiten de plannen voor de sloop op stevige tegenstand van het instituut voor cultureel erfgoed in Noorwegen, dat er op aandringt de gebouwen 'koste wat het kost' te repareren om de Picasso's op hun originele plaats te behouden. "We kunnen niet de beste delen van een cultureel tijdperk slopen, alleen maar omdat we het vandaag de dag 'lelijk' vinden" benadrukt directeur Jorn Holme. Ook een advocaat van de Picasso-familie zegt dat de muurschilderingen speciaal voor die gebouwen zijn gemaakt: "Dat kan niet zomaar even worden neergehaald".

De definitieve beslissing wordt begin volgend jaar verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden