Zelfgemaakt

Lelijke, levensgrote plastic tuindieren krijgen karakter met een vacht van oude dekens

Dekendieren

Zes jaar geleden reed Martijn Stelt net over de Belgische grens langs een bedrijf waar tientallen levensgrote polyester dieren buiten stonden opgesteld. “Ze waren heel lelijk beschilderd, maar mensen zetten die dingen blijkbaar graag in hun tuin.” 

Fascinerend vond hij ze ook. De kleuren waren dan wel kitscherig, de vorm van de dieren was heel natuurgetrouw. Toen hij er nog eens langsreed, ontstond een idee. Martijn Stelt (38) is stoffeerder en hij stelde zich voor hoe zo’n beest eruit zou zien als hij het bekleedde met meubelstof. “Ik kocht een varken om mee te experimenteren. Om meubelstof vast te zetten op het plastic, had ik een ondergrond nodig. Dus plakte ik er een oude geruite deken op.” Een vriend zag het nog niet voltooide werkstuk. “Hij vond hem fantastisch.” Nadat nog meer mensen hem zeiden dat ze het knuffelbare geruite dekenzwijntje zo in huis wilden nemen, wist Martijn dat hij op de goede weg zat.

Inmiddels heeft hij al tientallen dieren bekleed met oude wollen dekens. Konijnen, honden en geiten, maar ook gorilla’s en panters. Zelf vindt hij het schaap eigenlijk het leukst: “Het idee dat die zijn wol, via een omweg, weer terugkrijgt vind ik grappig.” Maar de meeste belangstelling is er voor de grote, liefst gevaarlijke dieren. “Dat snap ik ook wel. Een roofdier met zo’n knuffeldeken eromheen , dat is natuurlijk een mooi contrast. De roze krokodil was een groot succes.” Op verzoek van een bedrijf maakte hij zelfs een dekenhaai.

Grillig dierenlijf

In zijn praktisch ingerichte werkplaats, op een bedrijventerreintje achter de Heinekenbrouwerij in Den Bosch, staat een forse Deense dog op een werkbank die een zwart-rood geblokte vacht krijgt. Martijn laat zien hoe hij te werk gaat. “Er moeten zo min mogelijk naden zichtbaar zijn. Het is de bedoeling dat het geometrische patroon niet doorbroken wordt.” 

Dat is bepaald niet eenvoudig, op een grillig dierenlijf. “Het is altijd een puzzel als ik een dier voor het eerst doe.” Maar het geeft het mooiste effect: “Dieren met effen dekens verkopen niet.” Op de grote stukken plakt Martijn de deken vast, onder de buik en in de oksels stikt hij de naden aan elkaar. “Wol is een ideaal materiaal, je kunt het een beetje oprekken en de naden opruwen, zodat ze onzichtbaar worden.”

Dekendier

Dat hij zo kan werken aan zijn projecten - behalve de dekendieren doet hij allerlei ingewikkelde stoffeerklussen - is een droom die is uitgekomen. Martijn deed mbo bouwkunde, daarna ging hij werken als technisch tekenaar maar hij wilde iets creatievers. Hij meldde zich aan voor de kunstacademie, maar werd afgewezen - hij was te technisch ingesteld. Toen vroeg hij bij een traditioneel stoffeerdersbedrijf in Den Bosch of hij het vak mocht komen leren. Daarna werkte hij bij ontwerper Piet Hein Eek. In 2015 begon hij voor zichzelf.

Hoogtepunt tot nu toe is de levensgrote giraffe die door een galerie in Eindhoven werd besteld. “Om die te bekleden had ik een heleboel dezelfde dekens nodig.” Het viel nog niet mee die te vinden. Het is al een paar decennia geleden dat Nederland massaal ‘onder de wol ging’ - tegenwoordig heeft bijna iedereen een dekbed, maar de oude dekens zijn nog niet verdwenen. Het kostte Martijn een paar maanden, maar toen had hij zes dezelfde vrolijk geblokte vintage dekens bij elkaar gesprokkeld via textiel inzamelpunten en op rommelmarkten.

Makkelijker bekleden

Om niet bij elk groot dier zo’n speurtocht op te zetten, nam hij contact op met de Tilburgse dekenproducent Aabe, die sinds mensenheugenis kleurige wollen dekens maakt. “Speciaal voor mij maken ze nu dekenstof op de rol. Bevriende ontwerpers bedachten een mooi, nieuw patroon. Zo kan ik grotere dieren makkelijker bekleden.”

Martijn deed al een neushoorn, een olifant zou een mooie uitdaging zijn. Goedkoop zijn de dieren niet, een klein hondje kost al 500 euro. “Er zit nu eenmaal veel werk in”, zegt Martijn. Maar dat hebben mensen er voor over, ook in het buitenland. Een dekendier zit altijd in een mooie, handgemaakte kist waarin hij verscheept kan worden.

Meer foto’s en filmpjes van dekendieren op de dekendieren.nl en op de Facebook- pagina van dekendieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden