TV-RECENSIE

Lekker ongemakkelijke tv bij ‘Burgemeester Undercover’

De oren werden gespitst, de ruimte vulde zich met alertheid bij ‘Pauw’. Links burgemeester René Verhulst van Ede en Dennis van der Geest.  Beeld NPO
De oren werden gespitst, de ruimte vulde zich met alertheid bij ‘Pauw’. Links burgemeester René Verhulst van Ede en Dennis van der Geest.Beeld NPO

Het zou Femke Halsema maar zijn in het nieuwe SBS-programma ‘Burgemeester Undercover’: met hoofddoekje en in soepjurk de buitenwijken van Amsterdam in.

Maaike Bos

Ik zou d’r zo herkennen en eens flink uitlachen. Voor de zes burgemeesters die echt deelnamen aan het programma op dinsdagavond was het ook spannend. Maar het lukte zonder ontmaskering, vertelde burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda maandag bij ‘Pauw’.

Toen het gesprek over dit nieuwe programma van Dennis van der Geest ging, gebeurde er in de studio iets opmerkelijks. De oren werden gespitst, de ruimte vulde zich met alertheid. De overige gasten aan tafel – een fronsende Wilfried de Jong en Huub Stapel – zaten scherp te luisteren.

‘Burgemeester Undercover’ gaat namelijk niet alleen over anderen. Dit is niet zomaar een variatie op het beroemde ‘Uncercover Boss’, waarin een CEO in overall en pruik met zijn poten in de modder gaat staan. Als hij sloom gedoe ontdekt op de afdeling logistiek, is dat geheel zijn pakkie-an. Dit programma daarentegen gaat over óns. Wij allemaal hadden die burgers kunnen zijn bij wie de journalist met plaksnor en pluishaar (Milo Schoenmaker) aanbelde. Wij allen hadden schijnbaar onbespied boude uitspraken kunnen doen over openbare ruimte en bestuur, en die kunnen terugzien op beeld vanuit de overhemdknoop.

Is dat erg? Die mensen zelf vonden van niet, anders waren ze niet akkoord gegaan met uitzending. Ze waren achteraf uitgenodigd voor een echte ontmoeting met de burgemeester en konden erom lachen. Kijk, die burgemeesters wilden eens gewoon met inwoners spreken en de problemen ervaren zonder als hoogste bestuurder het opgepoetste verhaal te horen. In Weert ging het over het draagvlak voor het asielzoekerscentrum, in Gouda over de aanhoudende golf woninginbraken; gevoelige onderwerpen. Een vrouw vertelde daar bovendien dat ze in haar straat iets wil bereiken, maar dat het door de gemeente nog wel twee jaar zou duren. De burgemeester wist niet dat zijn organisatie zo stroperig was.

De meerwaarde van deze verkleedpartij is dus te begrijpen, maar iets aan dit programma is op het randje. Jeroen Pauw raakte een gevoelige plek toen hij zei dat de burgemeester mét vermomming kennelijk dichter bij de bevolking staat dan zonder. “Dat is toch het failliet van het hele burgemeesterschap?”, vroeg hij. “Nee, je komt op een ándere manier dichtbij”, zegt burgemeester Jos Heijmans van Weert. Zij hebben hun schurende dossiers zelf gekozen en hangen ook eerlijk de vuile was buiten. Best dapper trouwens.

Waardoor spitsen we dan onze oren? Pauw vroeg of die undercoveractie niet ook zonder tv-programma kon, zoals de koning in sprookjes vaak de armoedzaaier speelt om te voelen wat er onder zijn volk leeft.

Milo Schoenmaker antwoordde dat dat niet zomaar kon, want je moest het wel goed voorbereiden. Het echte antwoord ontweken ze allemaal: het tv-programma legitimeert iets wat anders écht niet kan, namelijk dat een bestuurder zijn volk bespioneert. Alsjeblieft zeg, wat een idee dat de burgemeester zomaar met dreadlocks of snor voor je neus zou kunnen staan om te vissen naar jouw visie. Maar ik ga het programma wel verlekkerd kijken. Dat voelt John de Mol van SBS weer haarfijn aan.

Lees meer tv-recensies in ons dossier.

Lees ook:

‘Klem’ is weer een magneet op de bank

Barry Atsma kondigde het tweede seizoen van ‘Klem’ zelf aan als ‘retespannend’, en dan heb ik zo mijn reserves. Maar ja hoor, de adrenaline kruipt weer gestaag omhoog, schrijft Maaike Bos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden