Review

Lekker luchtig Phileas

'Geld moet reizen' is de eerste slogan op de cover van Phileas, een nieuw magazine dat volgens de makers bedoeld is 'voor wie de wereld wil beleven'. Dat klinkt veelbetekenend voor een blad dat in zijn eerste nummer reportages brengt over 'wazig Wales', 'Venetië verzuipt', 'Himalaya in hoger sferen' en 'Kokend heet recreëren op de Krakatau'.

Maar Phileas gaat niet alleen over Verweggistan, ook in eigen omgeving is genoeg te beleven. Het geldverhaal gaat toevallig over bankbiljetten als fenomeen en over hun culturele charme, die met de invoering van de euro nagenoeg is verdwenen. Voor boeiend geld zijn we afhankelijk van de rest van de wereld, waar gelukkig nog instabiele landen genoeg zijn en daarmee bankbiljetten die ook de moeite van het bekijken waard zijn.

Naast de genoemde reisverhalen brengt Phileas verhalen over wandelen en fietsen in Nederland, over wat de reiziger aan eten en drinken met zich meezeult ('draagbare terrasjes') en over crossfietsen door de bossen van het nieuwe nationaal park de Utrechtse Heuvelrug: 'onvervalst avontuur in de natuur'.

Ook gaat Phileas op zoek naar 'de laatste resten van Zuid-Holland' en komt in ongeveer het uiterste puntje uit, de polder Achthoven bij Lexmond. Het Groene Hart doet z'n naam geen eer meer aan, staat in de inleiding, want de hogesnelheidslijn (hsl) gaat er binnekort dwars doorheen. Vreemd. Zo is er tussen Leiden en Alphen een heel groen gebied, toevallig óók een polder Achthoven (gemeente Leiderdorp), waar de hsl juist in een tunnel onderdoor gaat (kosten een half miljard euro).

Met 'Phileas is anders' heet de redactie de lezer welkom. Het 'andere' zit 'm in de GPS-coördinaten (waypoints) bij plaatsen en oorden, de muziek-cd die aanbevolen wordt bij het lezen van een artikel in Phileas (binnenkort via de website van het blad te downloaden) en de verhalen áchter de verhalen (in de database).

Hebben we nog geen reisbladen genoeg en is dit geestelijk erfgoed van Phileas Fogg, de hoofdpersoon uit Jules Vernes 'De reis om de wereld in 80 dagen' werkelijk anders? Phileas is niet zo vet glossy als veel andere tijdschriften, geeft een aardige mix aan verhalen en praktische informatie, het leest nog wat luchtig. De tijd moet het leren. Laat ze het maar even proberen. Maar liever niet teveel alliteratie graag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden