Lekker leesvoer

Het kan niet missen: komkommertijd is aangebroken in bladenland. Nieuwsanalyses zijn schaars, interviews en portretten voeren de boventoon. Wat overigens niet wil zeggen dat de weekbladen minder lekker weglezen.

Nienke Ledegang

Met toch dat schuine oog naar de actualiteit, brengt HP/De Tijd een portret van Ger, Bas, Sander en Jeroen, de vier Nederlandse jongens die vastzitten in een Joegoslavische cel. Vrienden en bekenden van het stel laten geen mogelijkheid onbenut te onderstrepen hoe 'lief' de jongens eigenlijk zijn. Ook in HP/De Tijd een portret van Naomi Wolf, de vrouw die tien jaar geleden in één klap beroemd werd met haar feministische boek 'The Beauty Myth' en die nu politiek adviseur van presidentskandidaat Al Gore is.

Tot zover het ietwat zware genre, besloot HP/De Tijd. Dus lezen we verder interviews met Jannetje Koelewijn, die voor NRC Handelsblad topmanagers interviewt en schrijver William Sutcliffe, die bekend werd met de backpackersroman 'Are you Experienced?' en die onlangs 'The Love Hexagon' uitbracht. Niemendalletjes, deze interviews, maar wel aardige.

Ook de Groene Amsterdammer laat zich niet onbetuigd en trakteert de lezer op hapklare brokken. Met Adriaan van Dis bijvoorbeeld, die in een interview vertelt over 'zijn' programma 'Zomergasten'.

Recensenten zijn niet onverdeeld enthousiast over het programma, maar gelukkig weet Van Dis hoe dat komt:

,,In de zomer zijn de vaste recensenten naar huis en dan grijpen allerlei slimme redacteuren die dolgraag ook eens een tv-programma willen bespreken hun kans. En als je één keer een recensie schrijft, kun je moeilijk zeggen dat het een prachtige avond was.'

Zelfs Hervormd Nederland verkeert in zomerse sferen. Het beschrijft het fenomeen 'Etnoparties', dansfeesten die gericht zijn op één cultuur. Dit soort feesten floreert en daarmee lijkt het Nederlandse uitgaansleven te verbrokkelen, meldt het stuk, dat geleverd wordt met een broeierige foto.

In Elsevier een interview met de joodse historicus Norman Finkelstein. Met zijn ongezouten visie op de kwestie van de oorlogsclaims ('De joodse gemeenschap in Amerika heeft geld zat. Die heeft helemaal geen compensatie nodig') haalde Finkelstein zich de woede van heel wat instanties op de hals.

Verderop een interessant artikel dat het 'zesde zintuig' onder de loep neemt. De chemische taal die onze huid spreekt, gebruiken we onbewust om de vruchtbaarheid van de andere sekse te meten en te manipuleren, stelt het artikel. Het klinkt alsof we het allemaal al eens hebben gehoord, maar het leest lekker weg en daar draait het op dit moment om in de bladen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden