InnovatieLeesapp

Leesapp Immer verleidt onervaren lezers met smartphoneverslaving om te gaan lezen

'De avond is ongemak' van Marijke Lucas Rijneveld op de app. Beeld
'De avond is ongemak' van Marijke Lucas Rijneveld op de app.

De smartphoneverslaving grijpt om zich heen, en tegelijkertijd is er ontlezing. Wat nou als je die twee kwaden met elkaar combineert? Als je een app maakt die mensen verleidt om te gaan lezen op het mobieltje waarmee ze vergroeid zijn? Een slim idee van de technische start-up Immer.

Sander Becker en Rufus Kain

Vandaag lanceren ze hun lees-app in een gratis testversie. Vooralsnog alleen voor de iPhone en voor de nieuwste Android-versies vanaf 9.0.

Oprichter Niels ’t Hooft hoopt dat duizenden mensen de bètaversie gaan downloaden en uitproberen. Zo helpen ze mee om de app te verbeteren. De ambities zijn groot: “Immer moet uiteindelijk de beste digitale leesapp ter wereld worden”.

Trouw mocht twee iPhones lenen om de app alvast te testen. ‘Welkom in de oceaan van rust die Immer heet’, staat er na installatie in het scherm. ‘Wij gaan je helpen boeken te lezen, om de verloren momenten op je telefoon te besteden aan iets goeds. Iets dieps.’ Na een paar korte vragen over je leesvoorkeuren kun je aan de slag. Je krijgt een stapeltje boeken voorgesteld. Die voeg je aan je leeslijst toe, of je weigert ze. De testversie zal zo’n 200 titels gaan bevatten, maar uiteindelijk moeten het er veel meer worden. Hoofdstuk één is steeds gratis. Wil je verder lezen, dan moet je het e-boek kopen.

We beginnen met ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. Voor je in de tekst duikt, moet je aangeven hoe láng je wilt lezen. We kiezen voor vijf minuten. Dat is volgens de app net lang genoeg om halverwege het eerste hoofdstuk te belanden, ‘op een goed stoppunt’. Dan drukken we kennelijk op een verkeerd knopje, want de app crasht jammerlijk. Oei! We beginnen opnieuw en krijgen direct een tip: ‘Maak je volgende sessie niet te lang, zodat je weet dat je hem uitleest. Een voltooide sessie geeft een voldaan gevoel!’

Rustige achtergrond

De app presenteert de tekst van het boek vervolgens in kleine stukjes, tegen een rustige achtergrond in roze en blauw. Het ziet er prachtig uit. Je wordt niet overladen met volgestouwde pagina’s. Door de opdeling in mini-fragmenten mis je wel de bladspiegel, wat soms stoort. Rijneveld begint bijvoorbeeld met twee motto’s. In het boek of op een gewone e-reader zie je dit meteen aan de afwijkende opmaak. Maar in de Immer-app lijkt het alsof de hoofdtekst al is begonnen.

Na afloop kun je je leessessie beoordelen met sterren en je statistieken bekijken, zoals ‘dagdoel bereikt’ en ‘zes minuten gelezen’. Op basis daarvan kun je voor de volgende keer nieuwe leesdoelen instellen. Heb je de smaak te pakken en besluit je verder te lezen, dan krijg je de laatste zin van de vorige sessie nog een keer te zien.

De ondernemers achter Immer hebben hun app ontworpen op basis van wetenschappelijke inzichten uit de wereld van gamedesign, gedragspsychologie en ‘machine learning’. Ze werken geregeld samen met de Stichting Lezen en diverse universiteiten. Op basis van hun kennis nemen ze de lezers als een soort mental coach bij de hand en loodsen hen door het uitdagende leesproces.

De app is daardoor wat nadrukkelijker aanwezig dan een klassieke e-reader. Dat maakt het lastiger om in de ‘leesflow’ te komen, vonden wij als doorgewinterde lezers. Maar juist voor mensen die niet gewend zijn te lezen, zou de Immer-aanpak motiverend kunnen werken. Al met al een nieuw, interactief concept met de potentie om een lastige doelgroep te winnen voor de literatuur.

Lees ook:

Het boek zit weliswaar in de verdrukking, maar lezers vormen geen uitstervend ras

Bestaat ‘De Echte Lezer’ nog? Jazeker: drie op de tien Nederlanders duiken wekelijks nog uren in een boek. Waarom? En waar halen ze de tijd vandaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden