Boekenclub'Ik moet u echt iets zeggen'

Lees ‘Ik moet u echt iets zeggen’ van Mensje van Keulen

 Als volgende te lezen titel kiest Trouw Boekenclub de nieuwste verhalenbundel van Mensje van Keulen: ‘Ik moet u echt iets zeggen’. Beeld ANP
Als volgende te lezen titel kiest Trouw Boekenclub de nieuwste verhalenbundel van Mensje van Keulen: ‘Ik moet u echt iets zeggen’.Beeld ANP

Heeft u vragen voor gelauwerd auteur Mensje van Keulen? Grijp uw kans! Als volgende te lezen titel kiest Trouw Boekenclub haar nieuwste verhalenbundel: ‘Ik moet u echt iets zeggen’.

Jann Ruyters

‘Een buitengewoon bevredigende verhalenbundel met in elk verhaal het venijn in de staart’, zo oordeelde onze recensent Lieke Kézér onlangs in deze krant over ‘Ik moet u echt iets zeggen’, de nieuwste verhalenbundel van Mensje van Keulen. De schrijfster, tevens lijstduwer van Partij voor de Dieren, die vandaag haar 74ste verjaardag viert, presenteert in deze nieuwe bundel negen korte verhalen waarvan het eerste ‘Nu weet je wie Bob is’ eerder al in Trouw gepubliceerd werd.

De speelse maar ook grimmige verhalen gaan (merendeels) over stille, terughoudende types, onder de voet gelopen door hun omgeving, die met een onverwachte daad de gelatenheid van zich afwerpen. Neem bijvoorbeeld in het titelverhaal de moeder die een buurman vraagt haar brief naar de rechtbank uit te tikken, een smeekbede naar de rechter die die week zal oordelen over haar zoon die terecht staat. Wie dan een tranentrekkende poging om de rechter tot vrijspraak te overreden verwacht, komt bedrogen uit.

'Ik moet u echt iets zeggen' van Mensje van Keulen Beeld
'Ik moet u echt iets zeggen' van Mensje van Keulen

Of neem in het verhaal ‘Angela’ de ambitieuze gemeentepolitica die haar stressbestendigheid test op een bizar seksfeestje. Of in ‘De ring’ de angstige Simone, tot haar grote ongenoegen door haar man ‘Siempje’ gedoopt, die op een ochtend haar trouwring verliest, dan de woede van haar echtgenoot vreest en in alle staten raakt, tot de onverwachte wending aan het slot.

Meer verklappen uit deze korte bundel zou zonde zijn. Lees eerst zelf deze verhalen en laat dan vooral aan ons horen wat u ervan vindt. Wat bevalt u eraan, wat niet? Wat zou u aan Mensje van Keulen willen vragen? Werd u geraakt door de personages, vond u hun gedrag herkenbaar, vreemd, verrassend, ontroerend? Stemt u in met het wat grimmige beeld van de mens en zijn relaties dat uit deze verhalen naar boven komt, of wilt u dat beeld helemaal niet grimmig noemen? Misschien schrijft u zelf korte verhalen en wilt u weten hoe de schrijfster op ideeën komt? Hoe ze werkt aan stijl en compositie? Of las u eerder andere romans, verhalen of ander werk van Mensje van Keulen en is er iets anders wat u haar over haar werk wilt vragen?

Grijp uw kans! Mail vragen en opmerkingen over ‘Ik moet u echt iets zeggen’ vóór maandag 29 juni naar ­boekenclub@trouw.nl, wij leggen ze aan Mensje van Keulen voor. Het interview met haar verschijnt woensdag 8 juli in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden