Review

Leer-tv voor de kleintjes

Televisie voor de allerkleinsten is leuk, maar ze moeten er wel wat van opsteken. Kijken voor de lol kunnen ze hun hele leven nog. Niet voor niets zendt de educatieve omroep Teleac/School-TV 'Teletubbies' en 'Tweenies' uit. De Teletubbies helpen peuters tussen het ge-oh-oh door om kleuren en figuren te onderscheiden, terwijl de knutselende Tweenies kinderen in staat stellen hun fijne motoriek te verbeteren.

De lerende televisie past naadloos in de filosofie van de bewust opvoedende ouder en daar spelen de omroepen op in. Niet alleen op het scherm, ook daarbuiten. De publieke kinderzender Zappelin (Nederland 3) ontwikkelde het 'Zappelin Logeerboek' dat lezen bij kinderen van 2 tot 6 jaar moet stimuleren. Ter ondersteuning zendt Zappelin op tv het programma 'Meneer Logeer' uit.

Ook de commerciëlen hebben de leerzame markt ontdekt. Nickelodeon startte afgelopen week met 'Nick Jr.' dat 'spelend leren' bij de allerkleinsten moet bevorderen. Bij het maken van de kleuterprogramma's wordt samengewerkt met opvoedkundigen, ouders en scholen, zo zegt de commerciële zender. Dat zal dan over de grenzen moeten zijn geweest, want de kleuterprogrammering bestaat uit louter aangekochte programma's. 'Meneertjes en Mevrouwtjes' bijvoorbeeld is een dertig jaar oude Britse serie, 'Lit tle Bill' is uit de Amerikaanse Bill Cosby-stal en ook 'Muis' ('Maisy'), naar de boeken van Lucy Cousins is van elders.

In de loop van het jaar zal Nickelodeon nog meer buitenlandse toppers voor de kleintjes lanceren, waaronder 'Boohbah' van Anne Wood, het brein achter de BBC-productie 'Teletubbies'. Wood heeft inmiddels de marktwaarde van haar leerzame programma's ontdekt: 'Boohbah' wordt in Engeland uitgezonden op het commerciële ITV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden