Slaapverhaal

Last van slapeloosheid? Acteur Porgy Franssen komt u in uw slaapkamer in slaap vertellen

Porgy Franssen. Beeld Merlijn Doomernik
Porgy Franssen.Beeld Merlijn Doomernik

Freelance acteur Porgy Franssen zit al een jaar zonder werk. Zijn nieuwe project is opmerkelijk intiem: hij komt verhalen vertellen voor het slapengaan, bij de mensen thuis. ‘Ik wil gewoon weer spelen.’

Iris Pronk

Last van slapeloosheid? Porgy Franssen weet raad. Hij komt graag langs met Slaapverhalen, zijn nieuwe en zéér intieme voorstelling. Gedurende veertig minuten treedt de topacteur op in de slaapkamer van zijn één- of tweekoppig publiek, desgewenst om tien uur ’avonds of middernacht. “Ik zeg dan: gaan jullie vast naar bed, ik kom over vijf minuten. Ze mogen me ook de sleutel geven.”

Dit soort details bespreekt Franssen graag al ’s ochtends, bij de mensen thuis. “Ik wil dan met ze naar de slaapkamer en daar eventjes zitten. Ik wil ook koffie drinken én afrekenen.” 275 euro kost een privévoorstelling van deze acteur met ruim veertig jaar ervaring en tientallen theater-, film en tv-rollen op zijn naam. De prijs is inclusief intakegesprek, geurkaarsen en soundscape.

‘Een hard gelag’

Het is een opmerkelijk initiatief, deels geboren uit financiële noodzaak. Als gevolg van de coronacrisis lag Franssen zelf ook vaak te woelen in zijn bed. “Ik ben sinds 10 maart werkeloos en heb geen inkomen meer, ik ben freelancer. In een jaar tijd heb ik misschien vijftien dagen gewerkt, verder niks, helemaal niks. Het is bar en boos geweest, een hard gelag.”

Zijn strohalm was Toneelgroep Maastricht, die sinds januari elke woensdag een livestream uitzendt van Peachez, de succesvolle theatervoorstelling naar het boek van Ilja Leonard Pfeijffer. Franssen speelt erin een hoofdrol.

Nu zijn er nieuwe lichtpuntjes: Peachez wordt verfilmd, dat betekent voor Franssen vijf betaalde draaidagen. En vanaf augustus gaat hij repeteren voor 14, de musical over het leven van Johan Cruyff. “Maar die is ook al twee keer uitgesteld. Als dat nu weer gebeurt, dan is het wel een beetje klaar, dan moet ik echt mijn huis verkopen.”

Lichtpuntje drie – een onzeker vlammetje nog – is dit slaapkamerproject, gebaseerd op het verhaaltje-voor-het-slapengaan uit de kindertijd. Franssen heeft al twee boekingen. “Ik hoop wel dat je opschrijft dat ik dit niet doe omdat de ellende zo groot is, maar omdat ik er heel veel zin in heb. Ik wil gewoon mijn vak uitoefenen.”

Slaapkamergeheimen

Jaren geleden ontving de acteur ook publiek in zijn eigen huiskamer, hij is dus wel wat nabijheid gewend. “Theater is voor mij altijd intiem, het kan me niet schelen waar ik het bedrijf. Zo’n slaapkamer wordt voor mij ook een decor.” Extreem groot hoeft die kamer volgens hem niet te zijn: “Je kunt een beetje van me weg liggen, en als ik wat van het bed af zit... Niemand ziet ons, dus als die anderhalve meter 1.40 meter wordt... Wat er precies gebeurt, dat zijn slaapkamergeheimen.” De belichting bestaat uit louter kaarslicht.

Voorlopig heeft hij een repertoire van één verhaal, waarover hij nog niet veel wil verklappen. Aanstaande vrijdagavond gaat het in première. “Het heeft geen pasklaar plot, geen duidelijk begin, midden en einde. Het verhaal is een beetje cryptisch en abstract, ik wil het onderbewuste in. Ik ga het zo mooi mogelijk vertellen, zodat de toehoorders het op een lucide manier kunnen ontvangen. En dan maar hopen dat ze in slaap zijn aan het einde.”

Dan sluipt Franssen weg uit de slaapkamer; hij wil niet worden bedankt, ook niet meer praten met zijn publiek. “Ik hoop ook dat het echtpaar niet meer met elkaar praat. Want als ze gaan vragen: ‘Hoe vond jij het?’, dan worden ze weer zo wakker. Blijven ze stil en vallen ze in slaap, dan wordt de voorstelling met zeven of acht uur verlengd.”

Desgewenst draait de acteur de buitendeur op het nachtslot.

Informatie over ‘Slaapverhalen’ op porgy.nl . Porgy Franssen is ook te zien in ‘Peachez Online’ van Toneelgroep Maastricht, iedere woensdagavond live om 20.00 uur, (gratis) tickets via toneelgroepmaastricht.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden