Er gebeuren vreemde dingen in het ziekenhuis in Kopenhagen. Beeld
Er gebeuren vreemde dingen in het ziekenhuis in Kopenhagen.

RecensieFilm

Lars von Trier sluit zijn ziekenhuishorror ‘The Kingdom Exodus’ in stijl af

The Kingdom Exodus
Regie: Lars von Trier. Met Mikael Persbrandt, Bodil Jorgensen, Lars Mikkelsen, Willem Dafoe
★★★★

Belinda van de Graaf

Lars von Triers cultserie The Kingdom heeft na een kwart eeuw een nieuw vijfdelig seizoen gekregen. The Kingdom Exodus, vorig jaar te zien op het filmfestival van Venetië, bouwt lustig voort op de absurde ziekenhuisserie van weleer. Het ziekenhuis in Kopenhagen staat nog steeds op oude moerasgrond. En ja, het spookt er nog altijd. In een van de engste scènes lepelt een arts zijn eigen oogbal uit zijn oogkas.

Maar het begint ermee dat een fan van de oude serie antwoorden hoopt te vinden op vragen uit de eerste twee seizoenen die verschenen in 1994 en 1997. Voor deze Karen, een oude slaapwandelaar en tevens helderziende, gaan de poorten van Het Koninkrijk voor de laatste keer open.

Arrogante medisch specialisten

We horen dat de Zweedse neurochirurg Helmer het er in de jaren negentig niet levend vanaf heeft gebracht in het Deense ziekenhuis. Zijn zoon Helmer Jr. maakt nu zijn entree als zijn opvolger, de wieldoppen van zijn Volvo onder zijn arm, want hij vertrouwt die verrekte Denen voor geen meter.

De Deense regisseur Lars von Trier (66) die inmiddels zelf gediagnosticeerd is met de ziekte van Parkinson, situeert zijn verhaal niet voor niets in een groot ziekenhuis, de plek waar artsen en wetenschappers werken en waar de knapste koppen van het land samenkomen. Het is ook de plek waar het spirituele hardnekkig wordt ontkend. En daar is het Von Trier om begonnen, om mysterieuze, horrorachtige verschijnselen los te laten op al die arrogante medisch specialisten.

Zelf zei Von Trier wel iets met geesten te hebben. “Het enige wat ze vragen is om opgemerkt te worden”, aldus de regisseur. Of het nu om neurologen of pathologen gaat, ze krijgen allemaal te maken met het onverklaarbare. De directeur van het ziekenhuis heeft geen idee, die zit de hele dag te Patiencen op de computer.

Goochelen met genderidentificatie

Sprak Von Trier zijn publiek in de jaren negentig aan het slot van elke aflevering in beeld toe, nu spreekt hij vanachter een rood gordijn. Tegen de verwaande jonge regisseur die ik toen was, kan ik niet meer op, aldus Von Trier. Maar zijn boodschap is gebleven: je moet het goede met het kwade nemen.

En daarvoor heeft hij een vreemde, sepiakleurige wereld opgetrokken die qua sfeer vooral aan Twin Peaks doet denken, de serie van David Lynch die voor Von Trier een inspiratiebron was. In het derde afsluitende seizoen refereert Von Trier aan de moderne tijd door te goochelen met genderidentificatie, etnische diversiteit en een advocaat die nodig is bij een affaire tussen een arts en verpleegkundige.

The Kingdom Exodus is vanaf woensdag 19 april te zien op streaming-platform CineMember. Voorafgaand zijn er in enkele filmtheaters marathonvoorstellingen van de vijf uur durende serie, op 15, 16 en 30 april.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden