Review

Langs beelden van St. Jacob naar Santiago

Santiago de Compostela in Noordwest-Spanje is de plaats waar volgens de overlevering de apostel Jacobus de Meerdere begraven ligt.

De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op pelgrims en voetgangers/fietsers die zich door andere motieven tot een Jacobstocht laten leiden. Er leiden vele wegen naar Santiago; het aantal publicaties over stad en tocht is niet te tellen. Maar over de man van wie wordt gezegd dat hij het christendom naar het westen bracht, is weinig gepubliceerd.

Mireille Madou schreef daarom De apostel van het westen - Santiago in beeld en verbeelding, waarin zij Sint Jacob centraal stelt. Ze tekent een beeld dat in de loop der eeuwen van hem is gevormd op basis van geschreven bronnen en mondelinge tradities en stelde een iconografie van Jacobus samen, een keuze van een aantal verbeeldingen. Madou was docent kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Uitg. Primavera Pers, euro22,50

Vijfenzeventig jaar geleden, in 1929, verscheen de eerste druk van D'Ailly's Historische Gids van Amsterdam. In deze wandelgids wordt aan de hand van talloze anekdoten, bewoningsgeschiedenissen en zichtbare herinneringen verteld over de hoofdstad en haar verleden. Nu is de zesde editie verschenen, rijk geïllustreerd, handzamer van formaat en opgesplitst in meerdere delen. Het deel over de 17de-eeuwse stadsuitleg behandelt de Westelijke Eilanden, Haarlemmerbuurt, Jordaan, grachtengordel, Weesperbuurt, Plantage, Kadijk en Oostelijke Eilanden. Gerrit Vermeer en Ben Rebel tekenden voor de tekst. Met duidelijke kaartjes en zwart-wit foto's kan de wandelaar zijn weg vinden. Uitg. Amsterdam Publishers, euro19,90 per deel.

Het tijdschrift voor wandelaars Op lemen voeten wijdt het hele kwartaalnummer aan de misdaad. Zo is er onder meer aandacht voor een moordroute in Amsterdam (langs plaatsen waar mensen als Klaas Bruinsma en Willem Endstra werden 'omgelegd'), voor Oxford (het werkgebied van Chief Inspector Morse, het Edinburgh van misdaadauteur Ian Rankin, het Belgische Luik waar Georges Simenon werd geboren, de sporen van Sherlock Holmes in Londen en de Havank-route door Leeuwarden. euro5,95 (tel. 020-6167848).

Wandelkrant van Nederland Te Voet zet zijn tocht over het Marskramerpad voort met de etappe van Delden naar Enter. Verder zwalkt het blad door de Friese bossen bij Heerenveen en de landgoederen Bornia en Heidestein op de Utrechtse Heuvelrug. euro2,70 (tel. 036-956853).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden