Review

Lang verblijf in psychiatrische kliniek levert Els niet op

22.50 uur, Nederland 2

In de documentaire ’Het gelijk van mijn tante’ volgt regisseur Saskia Gubbels haar tante Els. Els heeft een jaar met een rechterlijke machtiging in een psychiatrische instelling gezeten. Langzaamaan vindt ze de weg terug naar huis. De documentaire wordt uitgezonden tijdens de Week van de Psychiatrie 2007, van 26 tot en met 30 maart.

Eind 2004 wordt de 62-jarige Els verward opgenomen in een psychiatrische instelling. Op eigen initiatief belt ze met 112, omdat ze zich ziek en wanhopig voelt. Els wilde zich van het leven beroven. ’s Nachts vluchtte ze weg uit haar huis, waar ze zich steeds onveiliger voelde. Doelloos reed ze dan rond in haar auto. Ze dacht dat ’men’ haar wilde vermoorden.

De artsen zeggen dat Els waandenkbeelden heeft en ze krijgt de diagnose ’psychotisch’. In de psychiatrische kliniek waar ze verblijft, wil ze nauwelijks meewerken. Ze wil niet praten over haar verleden met mensen die haar niet kennen. Els vindt dat de hulpverleners daar niets mee te maken hebben. Ze voelt haar verblijf in de kliniek als een gevangenisstraf.

Haar jaar lange verblijf in de psychiatrische instelling heeft volgens Els helemaal niets opgeleverd. Het liefste zou ze weer in de auto gaan slapen. Hoewel er niets is veranderd, mag ze wel steeds langer en steeds vaker terug naar haar eigen woning. En als het haar lukt als ’normaal persoon’ te functioneren, mag ze definitief weer naar huis. Maar wanneer dat zal zijn, is voor Els vooralsnog een raadsel.

Dit jaar staat de Week van de Psychiatrie in het teken staat van kwaliteit van hulpverlening en veiligheid in de psychiatrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden