Lang leve de familie, vooral in tegenspoed

Al van kleins af aan houden Mbazumutima en Nathalie van elkaar. Maar hun liefde lijdt onder de haat tussen hun families, sinds leden van Nathalie's stam de vader van Mbazumutima hebben vermoord. Hoewel de geliefden slechts karakters zijn uit een populaire soapserie op de Burundese radio, is dit de dagelijkse realiteit in de Midden-Afrikaanse republiek, schrijft The Economist.

In 1993, het jaar dat de fictieve vader van Mbazumutima is gedood, zijn in werkelijkheid 250000 Burundezen afgeslacht tijdens geweld door extremistische Hutu's tegen vooral de etnische Tutsi-minderheid. Het radioprogramma probeert met zijn uitzendingen te laten zien hoe Tutsi's en Hutu's op vriendelijke manier met elkaar om kunnen gaan. Dit in de hoop dat luisteraars het goede voorbeeld overnemen. De mannen met geweren zijn volgens The Economist slechte luisteraars. Eerder vielen vredesbesprekingen in duigen, omdat de Hutu-rebellen zelfs weigeren in te stemmen met een datum voor een staakt-het-vuren.

Behalve families uiteenrukken kan oorlog ook een gezin zo sterk maken, dat zij bereid zijn gevaren te trotseren voor hun politieke en religieuze overtuiging. Time beschrijft het verhaal van de Israëlische vader Ophir Cohen. Even nadat zijn kinderen aan boord van de schoolbus waren gestapt in de Joodse nederzetting Kfar Darom in de Gazastrook, hoorde Cohen de enorme knal van een zelfmoordaanslag. Drie van zijn acht kinderen verloren hierbij een of meerdere ledematen. De familie verbleef twee jaar in Tel Aviv waar de drie kinderen rehabiliteerden.

Ondanks het feit dat nederzettingen in de Gazastrook een belangrijk doelwit zijn van Palestijnse aanslagen, is Cohen vorige maand vastberaden teruggekeerd naar Kfar Darom. ,,Het was niet makkelijk. Maar als je gelooft dat dit je land is, dan besef je dat je hier thuishoort'', vertelt de Israëliër in Time. Steeds meer Joodse gezinnen maken deze keuze. De afgelopen twee jaar hebben 242 families hun intrek genomen in een van de 22 nederzettingen in de Gazastrook. Slechts 25 families zijn vertrokken.

Ook de Griekse Dora Bakoyannis heeft haar verdriet opzij gezet voor een ideologische strijd, schrijft Der Spiegel. Haar echtgenoot en politicus Pavlos Bakoyannis kon zich niet meer identificeren met linkse denkbeelden en had zich bij de conservatieven gevoegd. Voor de Griekse terreurgroep 17 November betekende dit verraad. Op 26 september 1989 schoten drie leden van 17 November Pavlos neer in Athene. Een paar uur later overleed hij in het ziekenhuis.

Als kandidaat van de conservatieve partij voor het burgemeesterschap van Athene maakt de 48-jarige weduwe nu de politieke strijd af die haar echtgenoot was begonnen. Volgens het weekblad maakt ze een grote kans bij de verkiezingen 13 oktober. Voor de Grieken staat de weduwe symbool voor het gevecht tegen het geweld.

In China breekt een nieuw tijdperk aan voor families, bericht Newsweek. De afgelopen dertig jaar heeft het communistische regime geprobeerd alle familiebanden te vernietigen. Het rode leger verwoestte clantempels en verbrandde de eeuwenoude handgeschreven familie-genealogieën. Maar met het langzaam afbrokkelen van het communisme, grijpen Chinezen weer terug naar hun familiegeschiedenis. Ze gaan op zoek naar beroemde afstammelingen, herstellen familieboeken en renoveren hun clantempels. Dat is niet alleen goed voor toerisme, vindt antropoloog J.L. Watson, maar ook voor de democratie in China. Familiehoofden komen volgens hem op voor beter onderwijs voor hun kinderen, betere wegen en landbouw. De families werken ook als lokale informatienetwerken die hun verwanten inlichten over bijvoorbeeld de prijs van kippen of de beschikbaarheid van medicijnen. Vooral in zware omstandigheden blijkt de familie kennelijk onvervangbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden