BoekrecensieJeugdboek

Laila, El Rato en Het Lichtend Pad

null Beeld
Beeld

Morosinotto biedt een wervelend avontuur in de jungle van Peru, jaren tachtig.

Het is pas zijn derde boek in Nederlandse vertaling, maar naar deze nieuwe Morosinotto werd al reikhalzend uitgekeken. Na Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn en Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw stelt de Italiaan ook met zijn nieuwste vuistdikke en opnieuw opvallend mooi vormgegeven avonturenroman niet teleur.

De drie boeken zijn geen trilogie, maar wel familie van elkaar. In elk ‘deel’ gaat het om kinderen die een ongelooflijk spannende reis maken, tegen de achtergrond van een filmisch beschreven historisch decor: in Walker & Dawn het Louisiana van 1904, in Fonkelrode sterren Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog en dit keer Peru in de jaren tachtig.

Laila (12) is de dochter van een Finse diplomaat en heeft de ziekte van Batten, een slopende en uiteindelijk dodelijke stofwisselingsziekte. In het ziekenhuis in Lima leert ze El Rato kennen, een jongen die daar is opgegroeid. In de ziekenhuisbibliotheek vinden zij een oud dagboek van een arts, die schrijft over de mysterieuze Verloren Bloem, die diep in de jungle zou groeien en volgens het sjamanisme ernstige ziekten als epilepsie zou kunnen genezen.

Lichtend pad

De twee kinderen besluiten de bloem te gaan zoeken in de hoop dat die Laila beter kan maken. Ze lopen weg, vliegen zelfstandig naar Cuzco, ontsnappen daar ternauwernood aan een bomaanslag van de maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad, worden ontvoerd, maken een voettocht door de Andes, lopen een drugsbaas met ‘een omgekeerde glimlach’ tegen het lijf en trekken de jungle in.

Erg geloofwaardig is die opeenvolging van gebeurtenissen natuurlijk niet, maar Morosinotto is zo’n schrijver die je dat onmiddellijk vergeeft, omdat hij zo meeslepend schrijft en zijn personages wél levensecht zijn (twee kinderen uit de vorige boeken keren hier overigens terug als volwassene). En laten we eerlijk zijn, dit is een van de aantrekkelijke aspecten van jeugdliteratuur: jonge hoofdpersonen die zich, nauwelijks gehinderd door volwassenen, in een wervelend avontuur storten en dingen meemaken waarvan een gemiddeld kind alleen maar kan dromen.

Of Laila en El Rato de bloem vinden moet hier geheim blijven, maar de reis werkt voor beiden al louterend. El Rato ziet voor het eerst de wereld buiten het ziekenhuis en Laila leeft voluit, ook al is haar toekomst onzeker. Het einde is hier en daar een tikje zoet, maar ontroert toch ook.

null Beeld

Davide Morosinotto
De verloren bloem van de sjamaan
Vert. Pieter van der Drift en Manon Smits. Baeckens; 544 blz. € 19,99. Vanaf 12 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden