Lachen om een foto met een spons

BAU group (2013) Beeld Takashi Suzuki/KANA KANAWASHI

Het fotofestival Unseen Photo Fair lokt dit weekeinde talloze ervaren en onervaren fotografieliefhebbers naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Trouw vroeg drie fotografen die zelf op de beurs staan naar het beste werk dat ze er gezien hebben.

Lucia Nimcová
De foto's van Lucia Nimcová verschillen van de andere werken die aan de wanden van Unseen hangen. "Ik maak veel gebruik van kleur en fotografeer dieren. Dat wordt vaak als cliché gezien. Daarom vermijden veel fotografen het thema tegenwoordig. Maar ik vind dieren soms interessanter dan mensen." Op haar foto's worden dieren afgebeeld alsof het mensen zijn. Er is bijvoorbeeld een aap achterop een motorvoertuig. "Dieren leven tegenwoordig vaak in eens stedelijke omgeving. Ze hebben geen keus, maar voor hen is deze omgeving niet vanzelfsprekend."

Het meest opvallende werk op het fotofestival vindt zij de foto's van Augustin Rebetez, gepresenteerd door Galerie Nicola von Senger. Dit weekend waren ze beiden in Zwitserland voor 'Festival des arts visuels de Vevey.' Rebetez won er de eerste prijs. "Zijn werk is heel energiek. Ik werk op een documenterende manier maar hij creëert zijn eigen wereld. Dat brengt iets vernieuwends."

Uit de serie Animal Imago (2013) Beeld Lucia Nimcová/Krokus Gallery
Untitled (king and queen) (2012) Beeld Augustin Rebetez/Galerie Nicola von Senger


Jason Oddy

Fotograaf Jason Oddy trok door Algerije en fotografeerde de moderne architectuur van Oscar Niemeyer. "Hij bouwde twee grote universiteiten en een sporthal van Olympische omvang, kort na de onafhankelijkheid van Algerije. De vrijheid waar die gebouwen voor staan is heel symbolisch sinds de Arabische Lente."

Zijn oog viel op de sponzen van Takashi Suzuki. "Ze zijn heel kleurrijk en ik moest er zelfs een beetje om lachen. Een spons is voor ons niets anders dan een voorwerp dat we dagelijks gebruiken, maar door ze in een compositie tegen elkaar te zetten, ontstaat er iets nieuws.

BAU#5176 (2013) Beeld Takashi Suzuki/KANA KANAWASHI


Stuart Whipps
Als een van de weinigen staat Stuart Whipps met een interactieve installatie op het festival. Tijdens de beurs creëert hij een nieuw kunstwerk met behulp van letters die bezoekers mogen uitkiezen.

Het werk van Tom Lovelace zou hij met plezier in zijn woonkamer hangen. "De combinatie van eigenlijk goedkope voorwerpen die een nieuw object vormen en die dan fotograferen vind ik heel interessant."

Pomona stone I, 2013 Beeld Tom Lovelace/Courtesy of Flowers gallery
A Postcard of Victoria Falls, uit de serie A Geological Sample from John Latham's Mantlepiece (2012) Beeld Stuart Whipps

Unseen Photo Fair
is een een internationale fotografiebeurs op het Westergasterrein in Amsterdam, die tot en met zondag 21 september open is. Voor de verzamelaar die zijn eerste koop wil doen, is er de Unseen Collection met werken onder de €1.000. Daarnaast worden er workshop en lezingen gegeven over het starten van een eigen collectie. De exposerende fotografen zien allerlei werk van hun collega's voorbij komen. Ze vertellen over het beste werk dat ze gezien hebben op Unseen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden