CultuurtipsZien, horen, volgen, doen

Lach om de Monty Pythons van de Lage Landen en bewonder de prachtvrouwen van Artemisia Gentileschi

Kamagurka (Luc Zeebroek) en Herr Seele  (Peter van Heirseele).  Beeld Johan Jacobs
Kamagurka (Luc Zeebroek) en Herr Seele (Peter van Heirseele).Beeld Johan Jacobs
Maaike Bos

ZIEN

THE RETURN OF THE COMEBACK
Kamagurka en Herr Seele
Landelijke tournee t/m 19 maart

‘Gebruiksaanwijzing voor een goed en krankzinnig leven’, schrijven absurdisten Kamagurka en Herr Seele bij deze voorstelling. Die is twee maanden in Nederland te zien, na honderd uitverkochte voorstellingen in België. De oude vrienden maakten samen tv, kunst en strips (Cowboy Henk). Voor het eerst in ­zeventien jaar staan ze weer samen op de planken, als ‘waardige erfgenamen van Monty Python’, schreef De Standaard. Speeldata en kaartjes via Bunkertheaterzaken.nl.

Fuse live Beeld Annelies van der Vegt
Fuse liveBeeld Annelies van der Vegt

HOREN

FUSE LIVE TOUR
Het Speelhuis, Helmond
16 februari en meer
Fuse werd bekend als huisband van ­Podium Witteman, maar heeft live net dat beetje meer. Vier violisten, een contrabassist en percussionist combineren jazz, klassieke ­muziek, minimal music, volksmuziek, en improvisaties. Denk aan: Miles ­Davis en Maurice Ravel naast Nils Frahm en ­Simeon ten Holt. Concertdata op Fusemusic.nl.

Froukje in De Popkast Beeld
Froukje in De Popkast

VOLGEN

DE POPKAST
3voor12 VPRO
Elke woensdag 20.00 uur online
Wie denkt er niet met nostalgie aan tv-programma Achterwerk in de kast? Gordijntje open en een kind vertelt. 3voor12 maakt nu De Popkast. Een Nederlands artiest schuift het gordijntje opzij en vult een kwartier met verhalen, akoestische liedjes en meer. Spinvis begon, Froukje speelde vanuit huis. Elke woensdag om 20.00 uur gaat er een nieuwe Popkast live via Facebook of YouTube. Terug te zien via Facebook of YouTube. Ook terug te zien via 3voor12.vpro.nl/popkast.

ZIEN

DIT HEB JE NIET OP SCHOOL GELEERD
Theatertour The School of Life
Stadsschouwburg Nijmegen en verder
Vanaf 1 maart
Op school krijg je vaak geen antwoord op vragen als: Wat is een goede vriend? Hoe maak je goed ruzie? In hoeverre heb je een liefdes­relatie nodig? The School of Life haalt de grote denkers erbij en gaat voor het eerst met een theatercollege op tournee. Filosoof en theatermaker Martijn de Rijk en coach en docent Reine Rek delen theorieën uit de filosofie en psychologie, eigen ervaringen en gaan met het publiek in gesprek. Kaartjes via Theschooloflife.com/amsterdam.

DOEN

KEN DE KETEN - NAAIWORKSHOPS
Museum De Lakenhal, Leiden
19 en 26 februari, 5 en 12 maart
Wat te doen met de bergen afgedankte kleding? In Ken de keten geeft Tinka van der Kooij inzicht in het afval van de textielindustrie én toont ze een oplossing. Van 13.00 tot 16.00 uur geeft ze inloop-naaiworkshops in het Atelier van Museum De Lakenhal. Ga achter een naaimachine zitten en maak van een oude broek een tas, of naai een vlaggetjesslinger. Ervaring is niet nodig. Reserveren ook niet. Wel een kaartje van Lakenhal.nl.

ZIEN

ARTEMISIA. VROUW & MACHT
Rijksmuseum Twenthe, Enschede
t/m 27 maart
Nu verlengd: de ­tentoonstelling over de Italiaanse barokschilder Artemisia Gentileschi (1593 – na 1654). Ze was als vrouw een zeldzaamheid in het vak en weigerde zich te conformeren. Ze schilderde, sterk ­beïnvloed door ­Caravaggio, portretten van krachtige vrouwen die soms zelfs mannen onthoofden. In Rome, New York, Milaan en Londen werd haar werk eerder al breed ­gepresenteerd. Zie Rijksmuseumtwenthe.nl, ook voor de online versie van de tentoonstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden