Laatste VSB Poëzieprijs naar debutant Joost Baars

Joost Baars Beeld YouTube VPRO
Joost BaarsBeeld YouTube VPRO

De 24e (en laatste) VSB Poëzieprijs is voor dichter Joost Baars en zijn bundel Binnenplaats. "Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft", aldus de jury.

Redactie

"Het vraagt tijd om erin door te dringen, maar bij elke herlezing groeien deze gedichten en trekken ze je mee in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente", constateerde het college verder. De jury is "ervan overtuigd dat dit een boek is dat over vele jaren nog gelezen gaat worden." Het debuut van de Amsterdamse dichter en boekhandelaar wordt door de beoordelaars verder omschreven als een 'hallucinante, mystieke bundel', waarvan de gedichten 'je meetrekken in hun zoektocht naar of confrontaties met het transcendente.’

Met de VSB Poëzieprijs werd sinds 1992 jaarlijks Nederlandstalige dichtkunst bekroond met een bedrag van 25.000 euro, maar VSBfonds vindt het belonen van poëzie niet meer passen in zijn nieuwe koers.

Dit najaar maakte het VSB Fonds bekend zich terug te willen trekken, waarmee het voortbestaan van de grootste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel onzeker werd. Maar Bas Kwakman, directeur van de Stichting Poetry International en organisator van de prijs, meldde aan Trouw dat hij nieuwe begunstigers heeft gevonden: het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds nemen de financiering over.

Ook de VSB Poëzieprijs was meer dan alleen een geldbedrag. De genomineerden maken jaarlijks een tournee langs podia in Nederland en Vlaanderen, en er zijn speciale programma’s voor scholen, waarbij leerlingen gedichten schrijven geïnspireerd op het werk van de genomineerde dichters. Of ook die extra’s blijven, durft Kwakman nog niet met zekerheid te zeggen. “Daarover zijn we in gesprek. Dat wordt later dit voorjaar duidelijk.”

Donderdag begon de jaarlijkse Poëzieweek met de Gedichtendag. De hele week zijn er verder her en der activiteiten, zoals optredens van dichters die voorlezen uit eigen werk.

Hieronder draagt Joos Baars het gedicht ‘zonder titel’ voor:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden