Weekendtips

Laat het maar aan Vincent Bijlo over, en Daniël Verlaan weet je wachtwoord

Vincent Bijlo Beeld Geerke Vermeulen
Vincent BijloBeeld Geerke Vermeulen
Maaike Bos

HOREN
VINCENT BIJLO: LAAT DAT NOU MAAR AAN MIJ OVER

3 maart t/m 21 april

De meesten kunnen cabaretier Vincent Bijlo zien, terwijl hij u alleen maar kan horen. Een gemis? Welnee, zienden zijn pas zielig, grapt hij. Ze denken dat het gevoel van licht, lucht en ruimte van buiten komt. Bijlo stelt gerust: wees niet bang voor het donker en durf te varen op eigen kompas; echte verlichting komt van binnen. vincentbijlo.com.

ZIEN
WORLD PRESS PHOTO: DOOR DE LENS VAN

Meisjes in Bekoake, Madagascar.   Beeld Rijasolo
Meisjes in Bekoake, Madagascar.Beeld Rijasolo

Tropenmuseum, Amsterdam
t/m 5 maart

Wie aan World Press Photo denkt, ziet journalistieke beelden voor zich van vele niet-westerse landen. In deze tentoonstelling Door de lens van zijn die foto’s allemaal ook geschoten door zestien Afrikaanse fotografen. Hun werk benadrukt de veelvormigheid van het continent: met heel verschillende thema’s, van geweld en gender tot verstedelijking. En met gevarieerde artistieke vormen en perspectieven. Een eyeopener. tropenmuseum.nl.

DOEN
FOSSIELEN BIJ DE ZANDMOTOR

null Beeld Arie Twigt
Beeld Arie Twigt

Excursie Dagjeindenatuur.nl
18 februari, 4 maart en elke zaterdag in april

Strandjutten is leuk, maar zelf herken je niet altijd de resten van de wolharige mammoet, steppewisent of het reuzenhert die op dit strand werden gevonden. De Zandmotor bij Ter Heijde is opgebouwd uit oude lagen in de zeebodem; je vindt er altijd wat. Ecoloog Arie Twigt helpt je als gids te herkennen wat je vindt. dagjeindenatuur.nl/fossielen-bij-de-zandmotor.

ZIEN
TARA FALLAUX – I WRITE THIS LETTER IN BED & SARAH MEI HERMAN – SOLACE

null Beeld Tara Fallaux
Beeld Tara Fallaux

Galerie Caroline O’Breen, Amsterdam
18 februari t/m 8 april

Jong zijn in China is niet gemakkelijk, in de onmetelijke stadsjungle en veelheid aan tradities. Fotografen Tara Fallaux en Sarah Mei Herman waren samen artist in residence in Xiamen, en hebben nu een duo-presentatie over liefde in China. Fallaux maakte een filminstallatie waarin de jonge vrouw Rocy een intieme liefdesbrief voorleest. carolineobreen.com.

DOEN
LAYAR-WANDELING HET VALKHOF: EEUWEN GESCHIEDENIS

Museum Het Valkhof, Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Museum Het Valkhof en Erfgoed Gelderland ontwikkelden een Layar-wandeling (augmented reality) waarmee verdwenen monumenten en archeologische vondsten tot leven komen. Maak een wandeling en ontdek de grafheuvels van 1000 jaar voor Christus, de Romeinse nederzetting of de burcht van Karel de Grote uit de zevende eeuw, gesloopt in 1795. Installeer vooraf de Layar-app. Instructies: museumhetvalkhof.nl/zien-en-doen/activiteiten.

HOREN
PODCAST DANIËL VERLAAN: IK WEET JE WACHTWOORD

Platform De Stroom

Techjournalist Daniël Verlaan (dit seizoen in Wie is de Mol?) onderzoekt de duistere kanten van het internet. In deze spannende podcastserie spreekt hij hackers, ex-geliefden die hun ex digitaal blijven volgen en echte digitale criminelen. Om de week op woensdag een nieuwe aflevering met een nieuwe cybercrime-zaak. De soundtrack is van S10 & Sim Fane. ikweetjewachtwoord.nl; De Stroom; Spotify.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden