null Beeld

De podcastKoken met Classics

Laagje voor laagje bereidt Senne Guns een muzikale lasagne

Muzikant Senne Guns maakt in de podcast Koken met Classics de heerlijkste hits met verrassende ingrediënten.

Eric de Jager

“Ik ben boos.” Senne Guns is klaar met het bashen van de band Dire Straits en hun zanger en gitarist Mark Knopfler. “Tijd voor eerherstel”, vindt de Vlaamse muzikant, en dus gaat hij helemaal op in zijn rol als muzikale chef-kok als hij het nummer Sultans of Swing samenstelt uit een reeks onverwachte ingrediënten.

En zo gaat het in de VRT-podcast Koken met Classics met meer klassieke hits. Of oorwurmen, want de gemene deler is toch dat Guns vooral nummers ontleedt die niet per se kritiekloos worden aanvaard als muzikale hoogstandjes, maar die wel in je hoofd blijven hangen. Juist die guilty pleasures zijn geschikt voor de kookrubriek, omdat ze zijn samengesteld uit ingrediënten die bijna niemand verwacht. Aan ogenschijnlijk simpele liedjes blijken vernuftige recepten ten grondslag te liggen.

Vijf gram barok, drie gram jazz en twee gram Aznavour

Het door sommigen gehate Sultans of Swing? Een snuifje Chat Atkins, een Andalusische cadens, een scheut Stratocaster, een blik Bob Dylan en een soeplepel prachtige prosodie.

Eminems hit The Real Slim Shady bevat vijf gram barok, drie gram jazz en twee gram Aznavour. “Hiphop is een beetje als moleculair koken, ge gaat bestaande ingrediënten en recepten in nieuwe vormen presenteren”, verklaart Guns zijn precisie. En zo komt toetsenist Tommy Coster in de studio van hiphopproducer Dr. Dre op een Bach-deuntje dat hij op zijn Korg-synthesizer in een jazz-improvisatie omkat tot de basis voor een wereldhit.

Guns legt oude en nieuwe nummers over elkaar om invloeden aan de oppervlakte te krijgen. Hij demonteert op zijn eigen instrumenten hitmuziek tot losse ingrediënten en speelt met snelheden en toonhoogtes. Op die manier blijven alleen de basisproducten over, die Guns daarna weer samenvoegt tot een heerlijke soep of gelaagde lasagne.

Zo blijkt Rockafeller Skank van Fatboy Slim uit zoveel samples te bestaan, dat de dj na het betalen van de originele artiesten zelf geen cent aan zijn classic overhield. Eén vocale sample kan Guns niet vinden. Als hij een vermoeden heeft om welk ingrediënt het gaat − het betreft slechts een mespuntje − benadert hij de muzikant zelf via Instagram.

Twee uur later krijgt hij al antwoord van een geïntrigeerde Fatboy Slim. Ja, Guns heeft gelijk, maar het is de enige sample in het nummer dat niet is goedgekeurd en betaald. “Hou het tussen ons.” Het geheime ingrediënt van Rockafeller Skank blijft dus onbekend. Het staat wel op de telefoon van Senne Guns.

Het monnikenwerk van Guns, opnieuw en opnieuw stukjes muziek analyseren en dissecteren, toont aan dat ook de zogenaamd makkelijke oorwurmen als Last Christmas of Kylie Minogues Can’t get you out of my head vaak vakwerk zijn.

Wat betreft de hit van Dire Straits ging Bob Dylan Senne Guns al voor. Die stopte als hommage de tekst ‘the band is playing dixie’ uit Sultans of Swing in het nummer Man of Peace. Eerherstel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden