De bergketen van de Andes (Cordillera) vormt maar liefst 80 procent van Chili. Documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland in 'La Cordillera de los Sueños'.

FilmrecensieLa Cordillera de los Sueños

‘La Cordillera de los Sueños’ is een monument voor de pijn van de Chileense geschiedenis

De bergketen van de Andes (Cordillera) vormt maar liefst 80 procent van Chili. Documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland in 'La Cordillera de los Sueños'.Beeld

La Cordillera de los Sueños
Regie: Patricio Guzmán
★★★★☆

Ronald Rovers

Als de rotsen van de Andes konden praten, zouden ze vertellen over het bloed dat over hen gevloeid is. ‘La Cordillera de los Sueños’ is het slotdeel van een trilogie waarin documentairemaker Patricio Guzmán de geschiedenis van Chili probeert te verbinden met het berglandschap van de Andes en waarin hij mijmert over die vaagste dimensies van ons gevoelsleven: tijd en geheugen.

Guzmán begon in 2010 met het eveneens essayistische en poëtische ‘Nostalgia de la luz’, dat het dictatoriale verleden van zijn moederland (hij woont inmiddels in Frankrijk) onderzocht via bespiegelingen op het woestijnzand en de sterren. In 2015 volgde ‘El botón de nácar’, waarin hij onder meer langs de 6500 kilometer lange kustlijn van Chili reist en ­bijvoorbeeld een waterdruppel in een meteoor weet te verbinden met een gevonden knoop op de bodem van de oceaan, waar eind jaren zeventig van de vorige eeuw politieke tegenstanders van de rechtse dictatuur boven zee uit helikopters werden gegooid.

Na het water, het zand en het licht kijkt Guzmán nu naar de rotsen, die oude getuigen van menselijke harmonie en destructiedrift. En de bergen, die het land en het volk zowel beschermden tegen invasies als bijdroegen aan een economisch en cultureel isolement.

Nadenken over de wonden uit het verleden

De trilogie is een prachtig bewijs van Guzmáns scherpe observatievermogen en denken, en je kunt het gerust een monument noemen voor de onderdrukte pijn van de recente Chileense geschiedenis. Deze drie documentaires nemen samen de afstand die een land waarschijnlijk nodig heeft om over de wonden uit het verleden na te denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden